, .

CAD / CAM / CAE - софтуерни решения и технологии.

.

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Бюлетин

Анкета

Как да изглежда форума в частта, касаеща софтуера?
1. Да се раздели по категории - CAD, CAM, CAE
2. Да не се променя
3. Друго - отправете предложения

Уважаеми читатели,

 

Пред Вас е поредният нов брой на  списание „CAD ДАЙДЖЕСТ”.

 

Измина една изпълнена с много ентусиазъм и надежди година, година на усилена работа. Стартирахме и продължихме да работим в трудни условия, опитвайки се да бъдем индустриално научно и научно-популярно инженерно списание, но уви...промишлеността ни пострада толкова силно, че не е за описване... И не ни даде подкрепа, въпреки много хубави думи, които чувахме... Някак си е странно, когато се дават средства за развитие на посредствеността, но това е обективният факт. Определено очаквахме, че много хора ще започнат  да пишат, да превеждат, но и това не се случи. Малцина са българските автори, които намират място на нашите вече електронни страници и това е видимо. Въпреки призивите ни към българския инженер във всеки бюлетин, във всяко списание, да започне да пише, това не се случи. Не се притеснявайте колеги, ако нямате писателска дарба. Пишете. Споделете своя опит, идеи, открития...или преведете статия..ние ще и придадем нужният и художествен облик, така че тя да бъде едно четиво. Искаме това списание да стане преди всичко полезно и да се чете. Но това зависи и от Вас уважаеми читатели. Знаем, момента е труден и принципно време за някои неща не се намира така лесно, но по-важното е да имаме желание и да не се оставяме на течението...Колеги, пишете.

 

 

Правейки списанието започнахме преди всичко с идеята, че то ще е нужно на индустрията, на инженерите. Че то ще запълни една празнина, една ниша, тъй като наличните издания в областта са със 100% комерсиална насоченост и реално не дават никакъв стойностен продукт, нищо, което да представлява интерес за читателя. Смятаме, че въпреки своите недостатъци, породени в основна степен и от ограничения ни ресурс, все пак сме създали едно издание, което е стойностно. Засягаме в голяма степен CAD/CAM/CAE/PLM технологиите, но почти никой от представителите на тези софтуерни решения не ни подкрепи...Отделяме сериозно внимание на самото машиностроене, на технологиите, на инструментите...но отново почти нито една фирма не ни даде подкрепа...

Добрата новина е, че около три хиляди читатели са се абонирали за нашия бюлетин, че сайта е добре посещаван (разбира се, не можем да се мерим с dir.bg например, не ни е и това целта), форумът също. Значително по-малко колеги влизат в блога: www.blog.cadcamcae.bg . Предстои в скоро време да бъдат качени още много книги по машиностроене. Ако имате ресурси, то можете да ни ги споделите.

...Все още не става ясно дали ще има държавна стратегия за развитието на икономиката, индустрията и в частност на машиностроенето. Много е вероятно и това правителство да не излезе с подобна визия, което ще се отрази изключително негативно върху и без това тежкото положение. Уважаеми управляващи, подкрепете агонизиращата индустрия!

 А причините, за да се стигне до тук с нашето производство са комплексни и със сигурност не са от днес и вчера. Те са от 20 години и решение не се вижда.

Имахме едно стройно, добре развито машиностроене, с добри кадри, с приемственост в занаята. Имаше вече няколко поколения машиностроители. И голяма част от всичко това е загубено. Е, машините ни може и да не са били на западното ниво, но по-важното е, че ги е имало. При желание винаги има път и посока за развитие. Правеха се много и при това различни машини, поточни линии, дори ГАПС. И след това започна един процес на непрекъснато сриване. Много хора, за да оцелеят в тези условия на затворени фабрики побързаха да се преквалифицират и/или заминаха на гурбет в чужбина. Тези хора са тотално изгубени за този сектор. Въпросът е, защо се допусна това? Затрива се един отрасъл, изграждан с такива колосални усилия от страна на държавата и то в продължение на десетилетия. Същото се случва и с цели други отрасли, като например металургията и други.

Техническите университети продължават да коват кадри, с дори удвоени приеми, които след това не могат да намерят реализация по специалността си. Защото машиностроенето не е сред приоритетите на държавата. Защото индустрията не е сред приоритетите на държавата. А как ще се създава национален продукт в този случай? Имаме толкова изтъкнати икономисти, а сме на този хал...Ала нямаме вече икономика.

Колко наши сънародници работят в чужбина...ами ако повечето от тях решат да се върнат в родината, където им е бащиният дом, тогава как ще им се създадат работни места? Или държавата смята да загуби и тези стотици хиляди българи?!

Повечето от нашите фирми, които работят, не създават крайни продукти и изделия, а се явяват производители на отделни елементи, възли и детайли, което разбира се също е важно. И е още по-важно всички тези фирми да оцелеят и да се развиват! Много ми се иска да вярвам...ала вяра нямам...вярата е за вярващите.

Колеги, обърнете внимание, че практически почти всичко, което се открива, изобретява, идва от Запада. Изтока винаги е бил консуматорски настроен. Колко са нашите фирми, които имат отдели за развой (изключвам софтуерните къщи)? Жалко е, защото в никакъв случай не сме по-глупави от западняците, даже напротив.

 И въпреки това, трябва да бъдем позитивно настроени, да запретнем ръкави и да работим.

И да съхраним надеждата, че все пак може и нещо да потръгне. Искам да се надявам, че господата управляващи ще запретнат ръкави в ползу родино. Или поне ми се иска да е така. Но за да ни помогне някой, трябва преди всичко сами да си помогнем.

 

Ето някои от темите, които ще бъдат застъпени в предстоящия брой 10:

CAD

 

Реконструирайте Вашия процес за ECAD-MCAD проектиране.

 

 

CAM

 

Алгоритми в Mastercam.

 

 

CAE

 

Cornell Pump оптимизира своя софтуер за високо изчислителнана среда на R системи.

 

 

Бързо прототипиране

 

Какво е 3D принтирането Визия, иновации и технологии, стоящи в основата на 3D печата.

 

 

История

 

История на компютърната графика и анимация, част 6.

 

 

Машини и технологии

 

Принципи на конструирането на държачи.

 

 

Мениджъри и PLM

 

Възползвайте се от съвместната работа доставчик – клиент.

 

 

Хардуер

 

Нанотехнологиите настъпват.

 

NCG CAM – едно софтуерно решение за Вас

 

Подкрепете ни! Подкрепете онлайн списание "CAD ДАЙДЖЕСТ"!

 

 

С Уважение

 

инж. Виктор Митов

Главен редактор

  

 

 Рубрики и статии в броя

CAD

Реконструирайте Вашия процес за ECAD-MCAD проектиране. Цифрово прототипиране от Autodesk в полза на Машиностроенето „Реално внедряване Цифровото Прототипиране от Autodesk в малки и големи машиност 10 основни причини да ползвате специализиран софтуер за машиностроително проекти

CAM

Цифрово прототипиране от Autodesk в полза на Машиностроенето

CAE

10 основни причини да ползвате специализиран софтуер за машиностроително проекти

Мениджъри & PLM

CE – Concurrent Engineering: Изследвания и приложения.

Машини и технологии

Oсновите на държачите .

Бързо прототипиране

Какво е 3D принтирането? Визия, иновации и технологии, стоящи в основата на 3D п

История

Историята на компютърните технологии 5.

Хардуер

Нанотехнология разкрива неподозирана сила на атома в услуга на изчислителната те

Технически преглед.

ПРОМЕНИТЕ СА СЪЩЕСТВЕНИ.
 

Обяви