, .

CAD / CAM / CAE - софтуерни решения и технологии.

.

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Бюлетин

Анкета

Как да изглежда форума в частта, касаеща софтуера?
1. Да се раздели по категории - CAD, CAM, CAE
2. Да не се променя
3. Друго - отправете предложения

CAD / CAM софтуерни пакети.

CAD / CAM софтуерни пакетиWaurzyniak, Патрик

 

Последните пакети добавият повече симулация, поддържат многофункционални машини, както и машинни за високоскоростни обработки.

Програмният софтуер за металорежещи машини дава възможност на производителите по-лесно да добавят нови възможности за подобряване на ефективността на рязане. С последните актуализации на CAD/CAM и NC софтуера за симулиране и проверка, производителите могат да се възползват от множество подобрения, включително разширена поддръжка на многофункционални металорежещи машини, пълни 3D възможности за машинни симулации, заедно с новите инструментални пътища за многоосни обработки и за високо скоростно фрезоване.

По света конкурентния натиск изисква най-високо качество на крайните части, производителите все повече изискват NC програмисти, които да предоставят завършени детайли. За пет осни машинни, новите възможности в PowerMILL 7 от Delcam PLC (Бирмингам, Англия), включват по-широк кръг от пет-осни стратегии за грубо и чисто, в пъти по-бързо изчисление и по-лесно управление на данните. Пет осните стратегии за груба обработка сега включват стратегии до или от точка, ориентиране чрез линия или крива, и програмиране с помощта на референтни повърхности.

Ние сме поставили много изравнителни алгоритми, за да се изгладят точките за дистрибуции и така се прави много по-равномерно разпределение на точки.", отбелязва Честър. "Пътят на инструмента може да изглежда по същия начин с невъоръжено око в PowerMILL, но когато го видите реално по една металообработваща машина, то нещата са различни."

По-качествени повърхностите позволяват на производителите да избегнат скъпите, отнемащи време преработки на частите, което е от решаващо значение в днешната ултра-конкурентна производствена среда. "Много от проблемите при едновременното пет осно обработване се дължат на кинематичното въздействие върху металообработващия инструмент, така че инструменталния път може да бъде математически верен и на теория да ви даде красива повърхнина, но поради различни ефекти и влияния на кинематиката, това не е задължително." отбелязва Честър.

"Хората са взискателни към детайла, дали е завършен и готов да се достави на потребителя, независимо дали е обработван пет-осно или три осно," добавя той. "Разбира се в западния свят, където се опитват да се конкурират с ниските заплати в Китай, единственият начин за да могат да се състезават, е да бъдат по-ефективни."

Много осни подобрения от Pathtrace системи Inc (Southfield, MI, Великобритания), който е придобит по-рано тази година от Planit Holdings PLC (Ашфорд, Кент, Великобритания), са включени в последната версия EdgeCAM 11. Тя добавя нови функции за подпомагане на четири и пет-осни едновременни обработки за фрезоване предназначени за последното поколение обработващи центри, както и подобряване на рутинните сондирания за автоматично намиране и механична обработка на отвори в цилиндрични и конусни лица.

"Разширените машини за фрезоване, както и обработващите центри на свой ред предлагат огромни подобрения на производителността, и EdgeCAM 11 дава възможност на бизнеса да получи реална ползва от инвестициите си, за пълната гама от четири и пет-осни стратегии, които са на разположение", казва Дейв Баучър, Planit Holdings CAM продукт директор. "Четири и пет-осните операции в EdgeCAM са проектирани за работа с многоосни машини и предлагат лекота на ползване на тази авангардна технология."

Потребителите, работещи в областта на инструменталната екипировка започват да използват пет осни машинни, тъй като разходите свързани с тези машини спадат, а до скоро те са били твърде скъпи за по-малките фирми. "Ние започваме да виждаме реално вече пет осни машини в употреба, и това е нещо, за което хората се говорили от години, но едва сега започва да се случва", отбелязва Vynce, CAM разработчик на софтуер UGS АД (Plano, TX). "Малките инструментални фирми купуват тези по-малки, по-евтини пет осни машини, и започват да се оглеждат за пет осен софтуер, за да ги подкарат."

В IMTS 2006 г., показва своята UGS NX CAM Express софтуерна система, която е с пълен пакет от функции за NC програмиране, насочени към средни компании с по-ниски ценови структури и с по-автоматизирано инсталиране, за да направи настройките по-лесни за начинаещите потребители. "Той има всички възможности на NX, защото дори и малките фирми вече имат сложни машини," отбелязва Рай. "Не сме се намалявали функционалността. Ние направихме по-лесно използването на софтуера, като въведохме уроци директно в самата програма, и също така предварително зададохме определени условия (шаблони). Тези предварително определени шаблони уточняват параметрите на системата, така че програмиста не трябва да започва от нулата, а само указва как да стартира - избира си работната среда: за призматични детайли, за фрезоване по пет оси, а след това системата сама прави останалите настройки, и поради тази причина тя може да скрие много от техниките от новия потребител".

Multiaxis опции са добавени от CNC Software Inc (Tolland, CT) и включват нови многоосни функционалности и инструментални пътища за HSM, както и възможности за рязане на твърди материали. Това са част от новостите в Mastercam X, Release 2, демонстрирани в IMTS. Актуализираният Mastercam софтуер добавя нова мощ за разширени многоосни обработки, което предоставя потребителски изчистен интерфейс, който има финна настройка на специфични приложения, като при работа по ротори и турбинни лопатки. В зависимост от това, какво ще използва пътя на инструмента, Mastercam параметър на страницата ще покаже само параметри, приложими към конкретния вид на стратегията.

Разширеният контрол за проверка за колизии позволява пълен контрол на движението на инструмента в Mastercam, а и потребителите не са ограничени само с прибиране по инструменталната ос. Пълни способности за груби обработки също са на разположение за всички напреднали многоосни стратегии за механична обработка, включително и възможност за плунж грубо фрезоване.

Разширените възможности за 3D симулация бяха показани на IMTS от PartMaker (Форт Вашингтон, БКП), по-рано IMCS Инк. преди неговото придобиване през юли от Delcam. В прегледа на PartMaker 8, компанията демонстрира новият си модул за симулация на машини, който предлага фотореалистични 3D модели на металорежещи инструменти в действие. Симулациите, базирани на действителните тримерни твърдотелни модели, могат да помогнат на потребителите да определят точно възможните грешки и сблъсъци при комплексните обработки на центри и на швейцарски тип стругове, програмирани с помощта на PartMaker.

С новия модул за симулация PartMaker, компанията предлага на потребителите подобрени възможноси за проверка на грешки и откриване на сблъсък, като позволява да се изпълняват още по-мощни машинни симулации, от колкото предлаганите от CAM доставчика. С новата система, машинния модел симулира машината заедно със специфичните държачи и приставки, за да се гарантира, че всички възможни сблъсъци, които могат да се появят на машината, ще бъдат открити офлайн на компютъра на потребителя, в резултат на което ще се харчи по-малко време за създаване на нови работни места.

"Нашата специалност е многоосно струговане, програмиране на стругове за инструментална екипировка", казва Лена Фишман, PartMaker основател, изпълнителен вицепрезидент и главен технически ръководител, като отбелязва, PartMaker притежава патенти за програмиране на многоосни стругове, двата типа швейцарски машини и центри, както и за синхронизация. "Ние знаем, че за многоосната работа се изисква оборудване с много по-ефективен инструментариум, множеството инструменти за рязане в същото време трябва да бъдат правилно синхронизирани, за да се избегнат сблъсъци.

"Имаме патент в тази област, който е също много важен за стругово-фрезовите центри, но е далеч по-важен за швейцарския тип машини", казва Фишман. "Дори и преди имахме 3D симулация, имахме и собствена 2D симулация, която е специално насочена към нуждите на швейцарския вид машини, където бихме могли да показваме движещи се части, което е много трудно. Симулацията е от решаващо значение за процеса."

След придобиване на PartMaker, Delcam няма планове да прави някакви промени в потребителския интерфейс на PartMaker, според Delcam управляващия директор Хю Хъмфрис. "Той е бил разработен за конкретен тип клиенти, така че очевидно ще остане," казва той. "Ние ще им помогнем да повишът продажбите си в чужбина, както така ще им генерираме повече приходи и парите ще ги върнем в развитие на софтуера, така че това е добра новина за потребителите. Цикълът на подобряване на продукта ще продължи, ако не друго, то поне този период ще бъде по-бърз.

"PartMaker е необичайна CAM компания, защото се е фокусирала върху SwissTurn, така че това е тяхната сила. Техният софтуер е наличен за фрези и стругове, но те са се фокусирали повече и повече в тази трудна област, и там се оказаха техните интереси.

"В центъра на вниманието им е ефективната механична обработка преди всичко, докато много от другите продукти са може би по-фокусирани върху по-лесно програмиране," казва за PartMaker Хъмфрис. "Това не е така. Swiss-CAM е насочена към спестяване на време при механичната обработка."

Новите актуализации, които бяха показани на IMTS от Гибс и Associates (Moorpark, CA) включват, пакет от три осни подобрения, които разширяват съществуващите способностти на GibbsCAM и предоставят на потребителите пълна гама от фрезови функционалности с поддръжка на високо скоростно фрезоване (HSM).

С новите модерни три осни функционалности, GibbsCAM добавя различни възможности, като например 3D полугрубото фрезоване, което се фокусира само върху останалия машинен материал, който трябва да бъде отстранен, на свеждане до минимум на рязането във въздуха, значително намаляване на времето за рязане. Множество области за ограничаване и предотвратяване за сблъсъци позволяват прецизен контрол на пътя на инструмента за ефективно управление на процеса на механична обработка, и потребителите могат да уточнят в детайли инструменталния път, генериран от новите три осни функционалности, и то без остри ъгли, да оптимизират програмата за високо скростна обработка.

В допълнение, Гибс също представи своята нова опция в GibbsCAM за машинна симулация при многоосните обработки (МТМ), центрите и струговете. Опцията за симулацията, допълва Гибс, е част от съществуващите възможности в процеса на симулация, позволяващ цялото инструментално движение на машинната програма за ЦПУ да бъде утвърденоа по точна симулация.

"Като металорежещите инструменти стават все по-сложни, необходимостта от точна симулация на движението на металообработващата машина става все по-критично", казва Бил Гибс, Гибс е асоцииран президент. "Най-новия клас мултифункционални металорежещи машини представляват само началото на сложната геометрия на металообработващия инструмент и конфигурирането му. Ние очакваме, че многофункционалните инструменти и машини, ще продължат да се развиват и да поставят още по-екстремни изисквания по отношение на програмните системи."

По-долу са разгледани въпросите на оперативната съвместимост с най-новите версии на Esprit CAM пакет от ДП технологии АД (Камарильо, CA), които включват технология за CAD-CAM функционален обмен. FX технологията позволява на потребителите да автоматизират процеса на конструиране, да определят какво трябва да бъде обработвано и да улеснят програмирането и то да става по-бързо и лесно.

FX технологията предвижда части от оригиналното моделно CAD Feature дърво да влизат директно в интерфейса на Esprit CAM системата, включително и оригиналните елементи в дизайна, включително и функциите, допуските, свойствата на материалите, повърхностите и административните данни. Системата позволява картографиране на CAD характеристики и свързаните с тях свойства в машинните функции, осигуряваща пълна дефиниция на това, което се обработва. Тези производствени функции и техните след това постъпват в базата на Esprit, подпомагайки потребителите автоматично да избират как детайла да бъде изработен, въз основа на съществуващите добри практики.

Известен с лекота си на използване, бившия вече софтуер SmartCAM бе силен продукт, преди компанията да фалира. Сега неговите права са придобити от UGS (през 2003 г.), софтуерът е доразвит като SmartCAMcnc (Springfield), като вече има издадени пет основни актуализации си Windows-базирания софтуер SmartCAMcnc.

В IMTS, SmartCAMcnc обяви, че SmartCAM V13.5 функционалността предоставя на всички SmartCAM клиенти новите си подобрения на работата за управление на информацията, за организиране на работата, както и за обработка на данните. Линията SmartCAMcnc е самостоятелен CAM софтуер включващ пакети за фрезоване, струговане, производство и приложения за Wire EDM (нишкова ерозия) две до три осна работа за матрици и прототипи. SmartCAMcnc също така осигурява поддръжка, актуализации, подобрения и техническа поддръжка за всички потребители на SmartCAM, независимо от версията им.

"Новите подобрения позволяват на потребителя да създаде "библиотека за основана работа", в която да има нужната информация за работа по инструменталната екипировка, експлоатационните параметри, и скоростта и подаването, идващи от предишна работа в SmartCAM", отбелязва Дъг Оливър, SmartCAMcnc старши продуктов мениджър. "След като библиотеката е напълнена, то съхраняваните данни могат лесно да бъдат вкарани в настоящата работа, което значително ще намали времето, необходимо за определяне на инструментална екипировка и параметри на работа, спестявайки 50% или повече от времето. Тъй като новите инструменти хващат от готовите инструменти и данни за работа, потребителите вече могат да прекарват повече време по своята основна задача: създаване на точен и ефективен инструментален път."

NC симулация и оптимизация на цифровите програми във Vericut - пакет от CGTech АД (Ървайн, Калифорния) са се засили в насока с нови възможности за подпомагане на по-сложни процеси и машини, симулиращи множество настройки в една едновременна симулация. Актуализираният Vericut 6,0 (сега е налична вече верия 7!; бел. на ред.) софтуер предлага нови възможности за увеличаване на способността на ЦПУ програмистите и производствените инженери да анализират и оптимизират целия процес на ЦПУ механичната обработка, с цел значително увеличаване на ефективността на производството.

С Vericut, потребителите могат да комбинират сложни процеси на механична обработка, заедно с възможността за симулиране на множество настройки в една виртуална симулация, така че всичко касаещо съответната NC обработка да бъде показано на 99.9999% на дисплея, заедно с едновременната кинематична симулация на машината, процеса на стружкоотнемане, възможностите за оптимизация на постъпилата от CAM програма, избягването на колизиите, намаляването на времето за работа, тоталната симулация, практическата липса на брак при NC обработките и т.н.

Актуализираният Vericut включва значително подобрение в симулирането на сложни по форма металорежещи инструменти - често използвани в производствените процеси, и показва на NC програмиста или на производствения инженер, точно какво ще се случи при реална работа на инструмента. "Резултатът от тази работа е стегната единна среда за симулиране на сложни обработки за фрезови машини, стругови машини, на обработващи центри (в т.ч. и на стругово-фрезови центри, нишково ерозийни машини)", отбелязва Бил Hasenjaeger, CGTech продуктов мениджър. Защото Vericut е точен, прецизен, с богат процес от опции и възможности за симулиране на обработките на детайла, то той може точно да отразява състоянието на детайла във всеки етап от процеса на работа."

Патрик Waurzyniak