, .

CAD / CAM / CAE - софтуерни решения и технологии.

.

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Бюлетин

Анкета

Как да изглежда форума в частта, касаеща софтуера?
1. Да се раздели по категории - CAD, CAM, CAE
2. Да не се променя
3. Друго - отправете предложения

DFM преглед.

DFM преглед


Al Dean.


В света на 3D моделирането има много видове анализи и симулации. Има решения за флуиден поток, конструктивна цялост трансфер на топлина и радиация, кинематика и списъкът може да продължи. Но една област, изглежда, се пренебрегва и то именно една от най-критичните, когато става дума за създаването на промишлен продукт. В тези дни, когато акцентът в усилията за развитието на производствения цикъл никога не е бил по-голям, изглежда малко странно. Добрата новина е, че Geometric въведе в своето семейство продуктите DFM, които осигуряват серия от проверки, за да сте сигурни, че вашите детайли могат да бъдат произведени и обработвани по-специално, включително чрез фрезоване или струговане. 
 


DFM Pro включва широка гама от проверки при производството на фрезовани детайли. Тук системата идентифицира т.нар. „дълбоки отвори” (Deep Holes), където отношението на дълбочината към диаметъра е било превишено.


Има три нива на продукта. Първото е за свободно ползване и се интегрира със SolidWorks, DFM Xpress. Следващата е платената версията, DFM Pro, която предвижда много по-пълна функционалност. Окончателният вариант е DFM Enterprise, който осигурява интегрирането на DFM Pro инструментите в напълно приспособима среда. И така, да започнем с поглед какво е DFM Xpress за SolidWorks.

DFM Xpress


Както при всички Xpress услуги в SolidWorks, добавката DFM Xpress е достъпна за всички. Като такива, някой ще каже, че те може да се представят и като инструмент за продажба. Можете да направите някои проверки, за да се гарантира, че компонентите ви могат да бъдат обработени. Започвате с въпросната част, зареждате добавката (допълнението) и определяте вида на детайла. DFM Xpress тогава разделя своите проверки на Prismatic или Turned. За Prismatic, основните проверки са функционалната достъпност (те са насочени към основното 3-осно фрезоване), жлебове или вдлъбнатини (не на външните ръбове, а в рамките на вътрешните особености), както и пресичането на отворите. Има и проверки, които могат да бъдат пригодени към специфичните ви изисквания, като съотношението между дълбочина на отвора и диаметъра, дълбочината на джобовете, плоскодънните отвори, дали отворите отговарят стандартните размери или дали отворите са перпендикулярни на повърхността. Има също и много настройваеми проверки на толерансите за минималните ъглови и линейни зони на толерансите. Същите тези проверки се използват за стругованите детайли, но с добавяне на ъглови радиуси.
Нещо, което е важно да се отбележи, е, че DFM инструментите, независимо от това кой вариант използвате, работят много добре с импортирани или нискокачествени геометрии. Системата използва функцията разпознаване на GSSL технологията (както е установено във FeatureWorks), а не функцията SolidWorks от файла с детайлите. Това означава, че можете да направите същите проверки и да поддържате същото IP във всичките данни, независимо от вашия източник.

За да настроите системата да работи и да ви представя резултатите, трябва да разделите проверките, които са преминали и тези, които не са успели. Всяка проверка може да се разгледа подробно и да се види точно къде и защо възниква проблем, с текстов коментар и подчертаване на модела.

DFM Pro


DFM Pro предлага със същия набор от правила, проверки и други валидиращи анализи както Xpress версията, но тя работи на по-високо ниво. Това се осъществява на няколко фронта. На първо място, Pro вариантът има повече проверки, които обхващат не само фрезовените и струговани детайли, но също така и детайлите от листов материал. На второ място, персонализацията и стандартизацията са от ключово значение. Pro версията добавя възможност за пълна персонализация на всяко правило в рамките на една база данни, а може да имате и различни бази данни. 
 


Проверките на листовия материал търсят проблеми, свързани с формите на листовия материал, както е показано, когато един отвор се поставя твърде близо до извивка.


Наред с промяната на стойностите и параметрите, за да се приспособи всяка проверка към вашите изисквания, може да се зададат предварително значимите стойности. Това означава, че щом имате резултат от анализа, можете бързо и ясно да видите къде са критичните места, да поработите по тях и след това да обработвате останалата част. Но нека погледнем как това се отразява на работния процес. Вие следвате същия път, зареждате детайла, задавате набор от проверки, които искате да използвате, после използвате функцията за разпознаване и започвате да проверявате детайла. Тогава ви се предоставя списък с проверките. При това веднага виждате стойностите, които не са в желаната норма (маркирани в червено), проверките, които са минали и тези, които не са приложими.

 
Най-важни са тези проверки, които не са успели са преминат и вие можете допълнително да ги организирате чрез филтриране на резултатите по значимост, така че критичните проблеми могат бъдат разгледани незабавно. Отново, резултатите са прикачени, така че избирайки проверения пример геометрията му ще се подчертае и ще се появи на екрана. Системата също така ви дава подробна информация за този провал. Макар че този интерактивен процес на проверка на резултатите е полезен, това, от което наистина се нуждаете е да направите е да формализирате тези резултати в доклад. Той се генерира автоматично в XML формат и предоставя информация и изображения за всеки проблем. Тогава, ако работите в управлявана среда, този файл може да бъде прикачен към разглеждания детайл и да се пусне в общите ECO потоци, така че всички участващи страни да могат разберат защо детайлът не е преминал част от проверките и какво трябва да се направи, за да се отстрани проблема.


Проверките при листовите материали са малко по-различни, тъй като се минава през няколко производствени инспекции. За да се започне проверка на листовия материал, трябва да се определи базата данни с нормалните стойности, но също и основната плоскост, на базата, на която е разгънат детайла. Също така се проверяват библиотеките на материала и радиусът на огъване, за да се гарантира, че детайлът, който произвеждате, може да се изработи от материалите, които имате на склад, ако е необходимо.


Разширяване на DFM


На финала на Professional версията има няколко други опции, които са на разположение. Първо, има модул за групиране на процесите, който позволява проверките от списъка за детайла да текат през нощта или по време на престой, осигурявайки инструментите, които ще се анализират и с възможност да се докладва за всички възникнали проблеми. Също така има на разположение набор от необходимия инструментариум, който ви позволява да създадете свои собствени правила, като ви показва през какви проверки трябва да се премине, за да се избегнат често срещаните проблеми. Извън това, DFM Enterprise версията в същност е запазена за тези, които търсят пълна персонализация на средата съобразно конкретните нужди, тя се интегрира в техните среди (бази данни) за управление (нещо, което си заслужава да се види като опция). 
 


Системата има специфични стругово-фрезови проверки за тесните места, които са открити и биха могли да бъдат проектирани така, че да се елиминира нуждата от използването на малки режещи инструменти.

В заключение


Процесите на смесване и инструментите за персонализация са с допълнителна стойност. Технологията работи добре и е много лесна за използване - демото ще отнеме само минута. Това, което ще отнеме повече време е обосновката на тази покупка, така, че нека да се занимаем с това.

 
Има много начини да се оправдае тази покупка и нейната цена и много от тях се отнасят до това как се произвеждат детайлите. Ако производството ви е по-скоро в домашни условия, първото нещо, с което трябва да се съобразите е забавянето в рамките на вашата организация, защото производството трябва да върне обратно детайлите за преработка, защото просто не са спазени основните правила. Всеки конструктор или инженер трябва да има солидна подготовка по отношение на производственото конструиране, но има неща, които могат да бъдат пропуснати и това да доведе до забавяне на процеса.


За тези, които използват аутсорсинга в производството, DFM Pro предлага няколко различни ползи. Тези договорености с доставчика означават, че можете да използвате същите инструменти, за да правите качествени корекции на конструкцията на детайла. Ако работите с доставчици, най-напред трябва да направите проверки чрез специфични бази данни дали може да се гарантира, че производствения детайл може да бъде оптимизиран. Кога смятате, че би могло да има между културни разногласия, например, ако работите с организации от Далечния изток, защото там често се среща нежеланието да се занимават с грешки в дизайна, а по-скоро ще се опитат и ще произведат детайла в съответствие с вашия проект, вместо да осигурят обратна връзка. И винаги ще се ръководят от разходите, а това може да бъде неутрализирано, като се гарантира, че вашите части могат да бъдат произведени както трябва от самото начало, още щом ги изпратите.
Освен това, ако аутсорсвате самото конструиране, това също така означава, че трябва да можете да проверите детайлите още преди да започне процесът на производство.
 


Проверките на струговането търсят проблеми и гарантират, че вашия детайл може да бъде изработен чрез струговане – тук например маже да се открие остър вътрешен ъгъл, който може да предизвика проблеми или да отнеме много време при обработката, а ако се добави жлеб (ако е приложимо) може да се подобри ефективността и да се намали времето за производството.

Интересното е, че ако сте доставчик/производител с помощта на инструмент като този можете да осигурите обратна връзка с клиентите/потребителите по отношение на качеството на техните данни и вашите възможности. Това може да доведе до спестяване на време, поради навременно връщане на конструкторските промени, но също така ще направи процесите по-ефективни и ще добави стойност към целия процес.


Но в каквато и среда да работите, има няколко основни неща, които трябва да вземете предвид, когато избирате този инструмент. Първо, колко време е отделено за конструиране от производствена гледна точка? Може ли да си спестите това време с помощта на автоматизиран инструмент за намиране на горещите точки? Второ, колко време се изразходва за конструкторски промени и ревизии на тези промени? Ако можете да намерите проблемите предварително, преди да започне производството и инструменталната обработка, тогава колко време може да спестите или да посветите на други процеси (например оптимизация на конструирането)? На последно място, трябва да се помисли, дали може да се намалят производствените разходи и време, като се отстранят проблемите при вашите детайли?


Системата е идеална за идентифициране на неясноти или конструкторски грешки без очевидни причини, които биха могли да повишат разходите и времето за производство. Всички се опитваме да оптимизираме функционално и естетически продуктите, но ако може да се прилагат същите принципи на производството и да се намалят производствените разходи, това винаги е конкурентно предимство.

В края на краищата, има начин да се формализират производствените знания в серия от проверки, които могат да помогнат на вашия конструкторски екип да изчисти тези малки грешки, които често спъват производствения процес. И накрая, сравнете цената на DFM с потенциалните разходи за коригиране на конструкторските грешки, чак след като детайлите влязат в производство.
Така че, изборът на DFM е наистина процес на рационализация, свързан с улавяне на знанията, повторната им употреба и разгръщането им по ненатрапчиви начин - нещо, което е особено критично, когато се има предвид дистанционно производство. И ако имате възможност да гарантирате, че компонентите могат да бъдат произведени, това ще ви спести много проблеми, време и пари, свързани с процеса на усъвършенстване и производство. Толкова е просто.