, .

CAD / CAM / CAE - софтуерни решения и технологии.

.

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Бюлетин

Анкета

Как да изглежда форума в частта, касаеща софтуера?
1. Да се раздели по категории - CAD, CAM, CAE
2. Да не се променя
3. Друго - отправете предложения

Брой 9

Bookmark and Share

 

Уважаеми читатели,

 

Пред Вас е поредният 9-ти (мартенски 2010 г.) брой на  списание „CAD ДАЙДЖЕСТ”.

Продължаваме да се развиваме съобразно тематично заложените рубрики. Радваме се, че въпреки икономическата обстановка, нас ни четат и при това читателската ни аудитория продължава да се разраства. Някои от причините за това се дължат на факта, че преминахме към изцяло електронен формат, т.е. така практически увеличихме своята достъпност, станахме по-гъвкави, и също така, това ни даде възможност да направим списанието напълно безплатно за читателите. Надяваме се, че все пак основната причина за нарастващата популярност, се дължи преди всичко на качеството на предлаганите материали. За да продължаваме да се движим в тази посока, е от особена важност да имаме директна комуникация с Вас читателите, Вие сте професионалистите, Вие сте хората, които могат да ни дадът една критична оценка, да ни подадът авторски или преводни статии, да ни изпратят материали за списанието или блога, да гласуват в анкетите, да бъдат активни участници във форумното пространство или в социалната мрежа, да ни пишат.

От изключителна важност за нас се явява факта, че нашето скромно списание привлече вниманието на такава голяма и важна организацията, като Българската Браншова Камара по Машиностроене (http://www.bbcmb.dir.bg/Content/zabbkm.html )! За нас е изключителна чест, че вече сме младши партньор на най-важната и мащабна организация в българската индустрия!

Бяхме оценени и подкрепени от Института по металознание към БАН! В миналия брой 2 за 2010 г. в рубрика CAЕ, проф. Георги Георгиев публикува изключително интересен материал на тема: „MAGMAsoft  – СЪВРЕМЕНЕН, УНИВЕРСАЛЕН И ЕФИКАСЕН  СОФТУЕРЕН ПРОДУКТ ЗА СИМУЛИРАНЕ И ОПТИМИЗАЦИЯ НА ЛЕЯРСКИТЕ ТЕХНОЛОГИИ” (http://www.cadcamcae.bg/index.php?m=1332&lang=1 ).  Надяваме се и за в бъдеще да продължим тясно сътрудничеството си, както с Института по металознание, така и с БАН като цяло.

Списанието ни получи висока оценка и от Съюза на учените в България, което е още едно признание на усилията, които влагаме (http://www.usb-bg.org/Bg/polezno.htm ).

Станахме партньори на Германо-българската индустриално-търговска камара (https://bulgarien.ahk.de/index.php?id=848 ), което е едно ново признание за нас.

Уви, сложната обстановка в икономически и индустриален план в страната, силно ограничава възможностите и желанието на компаниите, както за директна реклама, така и за подкрепа на медиите. Разбира се, комерсиалните и жълти медии продължават да се радват на сериозно финансиране. Нещо, което не може да се каже за по-тясно фокусирани, специализирани и инженерно-интелектуални и творчески издания, за каквото претендираме да сме. Хубавото е, че макар и силно намалени, все пак реклами има. По-лошото е, че започнахме преди около една година, именно с идеята и с ясната цел да предоставим на родната индустрия едно качествено инженерингово списание, което да се чете и препрочита. Едно издание, в което да има какво да се чете от интелигентния и образован специалист и инженер. Едно издание, което да се превърне в трибуна на мислещите и можещи хора, в трибуна на индустрията, промишлеността, техническите университети, на инженерите. По една или друга причина това не се случи. Разбира се, списанието си има и своите недостатъци, но то получи изключително високи оценки от различни места и то най-вече от много компании, но....не получи финансова подкрепа, което доведе до сериозно редуциране на екипа ни. Това е ясно отражение на случващото се в родната икономика... Нямаме яснота дали и до колко ще можем практически да поддържаме жив пламъка наречен „CAD ДАЙДЖЕСТ”...

Положихме неимоверни усилия в това смело начинание наречено „CAD ДАЙДЖЕСТ”, започвайки като ентусиасти и продължавайки в същия дух. А за резултата, това ще кажете Вие, уважаеми читатели. Помогнете да направим това списание полезно и четимо!

Развихме до максимална степен сайта и вида на онлайн изданието, създадохме специализиран и смея да твърдя, най-добре направения в бранша, форум;  социализирахме  се, навлизайки в зоната на туиттер; генерирахме отделно и блог, а също и ежемесечен бюлетин (към него все още имаме претенции), за който можете да се абонирате безплатно от сайта.

Разширихме диапазона навлизайки и в областта на дистрибуцията на софтуер, една област, която в България, както добре знаете, е изключително трудна и неблагодарна работа. Представители сме на софтуера, превърнал се в стандарт при работата с CAD/CAM файлови масиви от данни – eDrawings Professionals; на софтуера за фрезоване NCG CAM (бивш DepoCAM), работещ с всички CAD пакети, а със SolidWorks и Pro/ENGINEER е напълно асоциативен и работи директно, предлага стратегии за фрезоване от 2,5 до 3 + 2 оси, + реални 5-осни обработки, един отличен продукт; от скоро сме представители и на Veriut, като тук ще си поволим да му отделим специално място.

Какво ще има в мартенския брой на списанието:

 

Бързо прототипиране

Избор на правилен файлов формат за реинженеринг.  - Бързо прототипиране.

 

CAD

Представяме DFM.

 

CAM

Кратък преглед на някои софтуерни пакети.

 

CAE

ПОДОБРЯВАНЕ НА ЯДРЕНАТА БЕЗОПАСНОСТ ЧРЕЗ КОМПОЗИТЕН АНАЛИЗ.

 

Машини и технологии

 

Поликарбонатите направиха по-безопасни визуализиращите панели.

Представяне на Окума.

 

Мениджъри и PLM

 

Windchill ProductPoint: Проучване на продукта.

 

Хардуер

Работна графична станция от HP - xw8600

 

Подкрепете ни! Подкрепете онлайн списание "CAD ДАЙДЖЕСТ"!

 

С Уважение

 

инж. Виктор Митов

Главен редактор

  

CAD

DFM преглед.

CAM

CAD / CAM софтуерни пакети.

CAE

ПОДОБРЯВАНЕ НА ЯДРЕНАТА БЕЗОПАСНОСТ ЧРЕЗ КОМПОЗИТЕН АНАЛИЗ.

Мениджъри & PLM

Windchill ProductPoint: Проучване на продукта.

Машини и технологии

Окума OSP - цифрово управление. РЕЗБОНАРЕЗНИ И СТРУЖКОЗАЧИСТВАЩИ ИНСТРУМЕНТИ ОТ ПРОДУКТОВАТА ГАМА НА ФИРМА В и Д Поликарбонатите направиха по-безопасни визуализиращите панели.

Бързо прототипиране

Правилния файлов изход за реинженеринг.

История

Историята на компютърните технологии 5.

Хардуер

Работна графична станция HP xw8600.

Технически преглед.

ПРОМЕНИТЕ СА СЪЩЕСТВЕНИ.
 

Обяви