, .

CAD / CAM / CAE - софтуерни решения и технологии.

.

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Бюлетин

Анкета

Как да изглежда форума в частта, касаеща софтуера?
1. Да се раздели по категории - CAD, CAM, CAE
2. Да не се променя
3. Друго - отправете предложения

ATI FirePro V-серия.

Bookmark and Share

 

ATI FirePro V-серия

AMD нови ATI графични работни станции ускоряват производителността на значително по-ниски цени.

от Дейвид Кон

 

В продължение на години, ATI бяха първите, които въвеждаха нови технологии: първите PCI Express-базирани карти и първата работна станция, клас графичен ускорител с 1GB вградена памет. Но след като е придобит през 2006 г. от Advanced Micro Devices (AMD), ATI сякаш губят своя път за известно време. NVIDIA, техният основен конкурент, победи ATI с удар чрез изкарването на единна графична архитектура, размествайки определената като стандарт към тогавашния момент геометрия базирана на пиксели в нов дизайн, в която има графични процесори (GPU) може да бъде динамично разпределена на връх или пиксел по оцветяване и така спомогна за подобряване на ефективността на всички видове професионални потребители.


Влизането на новото ATI FirePro V3750. Снимки от Дейвид Кон.

Миналата година, AMD започна наваксване с въвеждането на собствено ново поколение графични процесори, предназначени за работа около единната шейдър архитектура, което компанията нарича стрийм процесор. Компанията също така постави нов етап в индустрията с представянето на първата графична работна станция с 2GB ускорител. Съвсем наскоро компанията стана първата, която въведе нов клас с анонсирането на 3D графични карти специално предназначени за работа в графични работни станции с DisplayPort поддръжка.

Сега AMD завърши с опресняването на цялата си продуктова линия от графични работни станции с четири нови ATI FirePro V-серия карти, включително и на най-новата линия FirePro V8700. Новите видео карти предоставят равни или по-добри резултати от FireGL картите от миналата година при това, на значително по-ниски цени.

Всички от новите FirePro от V-серията графични ускорители включват Autodetect свойството, което оптимизира графиката на базата на конкретни приложения на потребителския софтуер, дори когато работят с няколко програми едновременно. С Autodetect, потребителите вече не е необходимо ръчно да коригират приложно ориентирани настройки на драйверите за постигане на върхова производителност.

Всичките четири карти в новата FirePro V-серия са разработени с 10-битова технология и поддрържат висок динамичен обхват (HDR) на опресняване, което дава възможност картите да произвеждат повече от един милиард цвята. Всичките четири видео карти са също и PCI Express 2.0 съвместими, поддържат хардуерното ускорение на DirectX 10.1 и OpenGL 2.1, и са съвместими с Shader Model 4.1. Всички FirePro V3700 включват един DVI-I конектор и чифт от новия DisplayPort (ДП) съединител.


Новата ATI FirePro V8700 от висок клас.

 

Новият ATI FirePro V Семейство


На входно ниво, новият ATI FirePro V3700 (MSRP $ 99 / $ 85 Средната цена) идва с 256MB GDDR3 памет с 64-битов контролер на паметта. Докато тези данни са сходни с тези от предишното поколение FireGL V3600, на картата GPU има функции само 40 шейдъри (в сравнение с 120 в V3600). Колкото са по-скромни GPU-тата и паметта е с обхват от 15GBps в леко намаление на изпълнението, но това дава възможност на AMD да предложи на това ниво 3D графична карта за по-малко от $ 100. FirePro V3700 изисква един PCI Express x16 слот и консумира само 32 вата мощност. Картата осигурява два DVI-I порта, както подкрепа на Dual Link.

Не искайки да скъси промените при входното ниво на потребители, AMD също пуснаха по-мощна входна карта, FirePro V3750 (MSRP $ 199 / $ 169 на улицата). Тази карта предлага една и съща памет като V3700, но нейния нов GPU предвижда 320 стрийм процеса и увеличаване на паметта на интерфейса към на 128-бита. С Memory Bandwidth на 24.4GBps, картата все още запазва малък фактор като V3700, а също и консумацията на енергия се поддържа само на нива от порядъка на само 48 вата. FirePro V3750 осигурява единен DVI-I порт и два ДП конектори, и се предлага с три полезни адаптери: ДП за един Link DVI-I, DVI-I с VGA и DVI-I към RGB компонента.

Серията ATI FirePro V5700 е нова и е фокусирана върху средния клас от гамата на AMD. С предложената цена на дребно от $ 599 ($ 499 улицата), тя определя новата цена / производствен стандарт и е вероятно да се превърне в най-популярната карта на новата линия. Това не е чудно. Малкият V5700 изисква само един PCIe x16 слот и консумира само 56 вата, но доставя 512MB на GDDR3 памет, GPU с 320 процесори, и памет с пропускателна способност от 28.8GBps. И, като V3750, V5700 предоставя един DVI-I порт и един чифт ДП съединители.

  В началото на новата линия е AMD ATI FirePro V8700 (MSRP $ 1499 / 1229 $ на улицата). Тази дължина на картата идва с 1GB DDR5 памет и 256-битов интерфейс на паметта. Нейната GPU предоставя огромен единни 800 шейдър процесори (в сравнение с 320 през миналата година за FireGL V8600 и V8650). Във FirePro V8700 има памет и пропускателна способност от 108.8GBps и предвижда както компонент HD видео, така и 3D стерео поддръжка, както и един DVI-I порт, а също и един чифт съединители ДП. Но на това ниво, всичко, което идва, е за сметка на по-високата консумация на енергия. В V8700 използва 151 вата, значително по-малко от предшественика си, но все пак изисква две допълнителни връзки с доставка на енергия за системата. Както и при другите видео карти, V8700 има голям вентилатор за охлаждане, което увеличава общата дебелина на дъската на повече от един инч, правейки прилежащите слотове практически неизползваеми.

 

Сравнителен анализ видео картите

Ние тествахме четири нови ATI FirePro карти използвайки същите HP xw6600 работни станции, оборудвани с чифт 3.0GHz Dual-Core Xeon E5450 процесори, така че всички от нашите резултати са пряко сравними. Това е същата система, която се използва за преглед на най-новите NVIDIA Quadro FX карти, както и на предишното поколение за графика ATI FireGL, така че читателите могат лесно да сравняват картите и да видят сами дали изпълнението на подобренията гарантират надстройка от текущите им графични карти.

Всички тестове са проведени използвайки версия 10 на показател SPECviewperf с разделителна способност от 1280 х 1024. Ние също така сравнихме нашите резултати с тези, публикувани на сайта на AMD. Нашите резултати са близки до тези на публикуваните там.

Макар че, новото поколение на видео картите ATI не предоставят същата скорост на подобрения спрямо предишното поколение, както видяхме миналата година, новите ATI FirePro карти са с равно или по-високо изпълнение от това на по-старите модели карти, като при това те струват значително по-малко. Всички нови карти ATI FirePro са напълно сертифицирани с повечето CAD и DCC приложения и използват един видео драйвер. Драйверите са достъпни за повечето 32 - и 64-битови операционни системи, включително и Vista, XP и Linux.

С тези нови видео карти от AMD, ATI отново стават конкурентни с NVIDIA. И когато фирмите се конкурират, потребителите са победители.

Повече информация
AMD

ATI Fire Pro V3700
> Цена: $ 99 (продажба на дребно), $ 85 (средно на улицата)

ATI Fire Pro V3750
> Цена: $ 199 (продажба на дребно), $ 169 (средно на улицата)

ATI Fire Pro V5700
> Цена: $ 599 (продажба на дребно), $ 499 (средно на улицата)

ATI Fire Pro V8700
> Цена: $ 1,499 (продажба на дребно), $ 1229 (средно на улицата)