, .

CAD / CAM / CAE - софтуерни решения и технологии.

.

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Бюлетин

Анкета

Как да изглежда форума в частта, касаеща софтуера?
1. Да се раздели по категории - CAD, CAM, CAE
2. Да не се променя
3. Друго - отправете предложения

Ansys Manager 1.1 .

Bookmark and Share
 

Ansys Manager 1.1

 

 

 

Света на производството се използва за управление на работните потоци и управление на данните, но същото може ли да се каже и за симулацията?

 

 

Симулацията е поле, в което зрелостта и нарастването се развиват експоненциално по едно и също време. Традиционно методите на крайните елементи и изчисляването на флуидни анализи се утвърждават в много индустриални сектори, и те стават все утвърдени, с нов тип инженери и конструктивно фокусирана технология, която набира тяга.

Както в случая с 3D CAD революцията преди, приемането носи цял нов набор от проблеми, както и с всяка технология, която дава предимства, количеството на данните, които сме си генерирали се разраства. Тъй като всяка итерация в конструкцията е тествана, утвърждавана, оценявана и докладвана, данните са създадени, но за разлика от много процеси, свързани с дизайна, той (анализа) е направен временно, често по случаен начин.

Някои организации могат да използват PDM (Product Data Management)/PLM (Product Lifecycle Management) системите за улавяне симулациoнни данни като част от работния процес, или да позволят на потребителя да ги свърже към генерираните CAD данни, но системите, които поддържат изрично това са няколко и се случва рядко (мисля Windchill, Teamcenter и Enovia). По-голямата част използват файлови структури, споделени мрежови устройства и такива, в които цялата работа може да получи много разхвърляна наистина. Използването на съвременни инструменти за симулация може да генерира големи масиви от данни. Ние не си говорим за гигабайти: ние говорим за терабайти данни в момента на създаване на резултатите от инженерния анализ.

На всичко отгоре, помислете за богатството на знания, съдържащи се в рамките на тези данни и работата, поставенa в нея. Когато данните се съхраняват и може би и след това ги загубим и с това и знанията вървящи с тях, то там няма метод за улавянето на тази експертиза и повторно и използване. И днес недостига на умения е налице в цялата индустрия, в голямата картина се добавя и необходимостта от нещо малко по-специализирано. В тежката промишленост се въвежда Ansys - Engineering Knowledge Manager (EKM - мениджър на инженерните знания) система, пусната през април. Нека отправим един поглед към първото издание.

 

 

EKM е главната платформа, която се намира на сървъра, дали това са централно разположени ресурси във вашия офис, централни и достъпни през интернет, или просто инсталирани на една потребителска машина (всички, които са възможни). Идеята е, че достъпа до EKM става чрез стандартен браузър. Какво е интересно в това, в сравнение с други уеб-базирани приложения - това, че можете да го направите с всеки браузър, на всяка платформа за PC, UNIX и Mac потребители (което прави промяната полезна). Достъпността е от ключово значение, така че това е абсолютно необходимо. Можете да влезете дистанционно в системата и да достъпите до вашите данни и файлове, симулации, да стартирате скриптове и инструменти за визуализация. Извън кутията, системата е конфигурирана да се интегрира с всички приложения на ANSYS, без значение дали това е Ansys Structural, Workbench, Fluent, CFX и сега Ansoft, но разбира се, и то ще работи също (с малко усилие ) с други кодове за симулация.

Каквато и да е системата, с която си изкарвате хляба, EKM работи хубаво и много наподобява всяка система за управление на данните. Шифърът на ТС се съхранява в структуриран папки (които са по избор) в рамките на трезора, достъпът се контролира от дневник на групите или отделни лица, или по папки или на индивидуална основа. Интерфейса е много свободен, с файлова структура и взаимодействие между отделните отворени прозорци , с поредица от възможности за навигация в ляво, а именно: да работи с приложения и процесите им, да работи с елементи и място за съхранение на данни.

 

 

Първата стъпка, която можете да очаквате, е да добавянето на данните. Когато се качват данни, системата прави две неща. Очевидно тя прехвърля данните на сториджа за нуждите на съхраняването, но заедно с това, системата извлича по всички канали метаданни от него и ги съхранява в отделна база данни. EKM е настроен за симулиране на данни, така че наред с обичайния парт и името на файла, дата и атрибутите на автора, то също така извлича свързани със симулацията данни от всякакъв вид, без значение дали това е Solver използван код, гранични условия или материали.

Разделяне на тези данни, е от ключово значение. На първо място, това прави търсенето базирано на симулацията със своята специфична терминология и свойства почти мигновенно. Второ, тя позволява да се намерят данни много по-бързо, без да се налага да се зареждат потенциално огромни масиви от данни. На последно място, това означава, че можете много бързо да правите сравнения на файлове, отново, без зареждате данните пак и без да натоварвате системата като цяло. Когато искате да гледате данни, системата използва за гледане заявки, за да ви позволи да направите окончателна проверка за това, дали имате правилните изходни данни, преди да започнете да ги натоварвате, ако ги достъпвате до терабайтовите данни в интернет връзка, то трябва да сте сигурни, че именно това са правилните данни.

 

 

След като веднъж вече имате данните в рамките на това централно място, може да го направите достъпно за всеки, за който се прецени, че се нуждае от достъп. Това е една от големите ползи на EKM, способността да се централизират данните и да се правят достъпни. Правейки това, ще се разшири разбирането и възможността за повторно използване на знанието. Но какво, ако искаме да насилваме нещата допълнително? Тогава ние сме в области на стандартизация на процесите и работните потоци и {2всичко това работи с EKM .{/2}

Наред със съхранение, търсене / извличане и факторите за достъпност, присъщи в EKM, той е и набор от инструменти, които ви позволяват да започнете да улавяте познания за това как се изпълняват симулационите задачи, да ги формализирате в шаблони, които съдържат тези знания и да разпространявате тези шаблони на по-широка аудитория. С помощта на серия от линкове към различни приложения в работния процес - диаграми на типа интерфейс, можете много бързо да вземе подписаните симулационни процеси и да създадете затворен работен процес, през стъпките на потребителя по етапите на създаване, да дефинирате проблема, да изчислените и да изведете резултатите. В процеса по създаване е доста лесно да предположите, че вие имате солидни познания за това, което правите, и времето инвестирано в задълбочен поглед към това как експертите имат поведение по общите задачи за симулация - така можете да платите реално дивиденти, като тези данни са уловени и са годни за повторна употреба.

Тoва са огромни информациионни масиви във всяка организация, освен ако не се използват инструменти, за да уловят много от нещата, като изграждат своя интелектуална база от знания. В рамките на една симулация, имате идеалното въплъщение както на цифров модел и така и на това как той се съпоставя с реалния свят, с реалните ограничения и реалните условия. Когато търсите текуща информация използвайки реални данни от изпитвания за по-нататъшно повишаване на точността на симулационните задачи, по-големите мулти-физични способности идват след време, като всички те намаляват използването на предположения, за да е ясно, че всичко, което се отнася до контрол и управление на симулацията е от огромно значение.

 

В заключение

 

Като технология, EKM е интересна. На пръв поглед, тези с опит в PDM PLM и ще го видите като доста елементарен, с check in/check out съхраняване на файлове, контрол на достъпа и управление на работния процес. И тo ще бъде напълно вярно. Това е само на повърхността, но в основата на този простота е един истински ад на много функционалности и възможности. Ако се вгледате в начина, по който системата извлича информацията, съхранява и поддържа всички налични метаданни, имате възможност да намерите информацията, която искате, в много грануларно ниво. Granularity - това означава, че можете да откриете симулационни данни, като ги търсите по-бързо, имате по-голям потенциал за повторното им използване. Фактът, че това може да се направи така, когато се работи с изключително големи масиви от данни, го прави още по-впечатляващ. Това е първата област, където системата трябва да бъде от интерес за хората с големи количества данни от инженерни симулации, от малки организации до големи, многонационални предприятия.

На всичко отгоре на това, имате възможност за улавяне и повторно да използвате знания, за да се разпространяват симулациионните процеси в много по-широка публика по безопасен, контролиран начин, като цялата система изглежда много по-интересно.