, .

CAD / CAM / CAE - софтуерни решения и технологии.

.

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Бюлетин

Анкета

Как да изглежда форума в частта, касаеща софтуера?
1. Да се раздели по категории - CAD, CAM, CAE
2. Да не се променя
3. Друго - отправете предложения

Брой 7

Bookmark and Share

Здравейте уважаеми читатели,


Използвам случая за да Ви поздравя с Коледните и Новогодишните празници и да Ви пожелая от мое име, както и от името на екипа на списание „CAD ДАЙДЖЕСТ” всичко най-добро! И нека новата 2010 година да бъде по-спорна!
В този кратък обзор, оформен като уводен материал за януарския брой 1-ви от 2010 г., ще се опитам да направя една равносметка на изминалата за редакцията година.
Списанието стартира в един наистина много тежък особено за нашата икономика момент. А идеята за него се зароди преди около година и половина, като едно логично продължение на създадения преди две години машиностроителен форум. Основната причина за така стеклите се обстоятелства е, че в нашето медийно пространство практически липсва каквато и да е научно-популярна и инженерна информация, както за машиностроенето, така и за свързаните с него софтуерни решения, и то въпреки наличието на специализирани списания. Наистина в интернет може да бъде намерена доста информация, но често тя е на друг език, разпръсната, изисква време и усилия, не е систематизирана и т.н. Това между впрочем се отнася са всички области, за които се издават списания. Беше редно на любознателния и интелигентен български читател да му се предложи един стойностен и качествен продукт във вид на специализирано списание. Така се роди идеята за създаване на списание „CAD ДАЙДЖЕСТ”, запълвайки една сериозна ниша в медийния спектър.
Предварително знаехме, че ще е трудно и с известна доза съжаление трябва да призная, че бяхме прави. Не хранехме никакви илюзии, а запретнахме ръкави като се фокусирахме изключително върху тематиката и качеството на предлаганите материали. Специфицирахме фокуса в няколко тематично заложени рубрики, така че в максимална степен да обхванем сектора. Разбира се, рубриките са „плаващи”, т.е. търпят развитие и промяна, може да добавим и нови, да променим стари и т.н. Стремим се да бъдем гъвкави. Предлагаме на читателите новини, анализи (особено в рубрика „Мениджъри и PLM”), научни и научно-популярни статии (основно преводни, но с радост ще отбележим, че имаше няколко много стойностни авторски материала от наши читатели!).
Желанието ни бе да представяме списанието, както на хартиен носител, така и в електронен вид едновременно (като електронния вариант е напълно безплатен и със свободен достъп). Така и стартирахме и то не на шега – на 01.04.2009 г. изпълнени с ентусиазъм. Не разполагахме с много средства, ето защо не успяхме да се рекламираме практически никъде. А ни предстоеше да се съревноваваме със списания, които макар и да не предлагат нищо, все пак присъстват на пазара от години. По наши първоначални планове списанието трябваше да бъде двумесечно. Малко след като пилотния брой тръгна по разпространителската мрежа и неговият електронен аналог беше качен в сайта, се получи и първия срив - фирмата, която изграждаше, поддържаше и хостваше сайта – фалира...Наложи се експресно да се търсят алтернативи. Нещо, с което успяхме да се справим бързо. Това наложи цялостна смяна на първоначално измислената концепция за интернет сайт, който благодарение на Ирис Визия стана наистина професионален.
От пилотния брой успяхме да реализираме за два месеца впечатляващите близо хиляда продажби! Този факт ни изпълни с надежди и ни зареди със сили и творчески ентусиазъм. Но....Явно винаги има по едно „но”....се започнаха мъките с разпространителите, които за брой 2 промениха коренно условията за работа. В резултат на което, отчитайки и задълбочаващата се икономическа стагнация в страната, отразила се много негативно върху рекламите при нас, издържахме още два печатни броя, но след това вече бе икономически необосновано да поддържаме печатна версия.
Въпреки сериозната дейност, която организирахме с цел нашето популяризиране и разбира се, набирането на рекламодатели, в крайна сметка не постигнахме много. Повечето компании продължаваха да рекламират в други издания, без да се интересуват, дали те се четат или не. Това означаваше, че тези хора не се интересуват от ефекта на тяхната реклама, и то в условията на криза. За пореден път се потвърди максимата, че интелектуалността не намира подкрепа сред частния сектор като цяло! Ако погледнем пресата лесно можем да се убедим в това – най-жълтите или най-пошлите вестници и списания се радват на най-голям интерес и съответно са с най-голям тираж и с най-много рекламодатели.
Получавахме обиди и то възможно най-вулгарни от анонимни хора...Това аз не мога да нарека критика, а просто висша форма на човешка простотия. Разбира се, имаше и критика, на която винаги сме обръщали внимание. И похвали, и то наистина много положителни отзиви. Това ни дава някаква увереност да продължаваме да се борим, да поддържаме списанието. Искаме да бъдем средище на духа, на творчеството, на интелектуалността, на инженерната мисъл, на работата и индустрията. Не знам до къде сме стигнали в тази насока, но индустрията не ни подкрепи. Да, тя пострада много и е в тежко положение... Като всяко ново нещо, нашето списание имаше нужда от един страничен поглед, даден от Вас читателите, за да ни помогне да тръгнем в правилната посока. Да можем да създадем един творчески продукт.
За да оцелеем, преминахме на варианта списанието да стане изцяло електронно със свободен 100% безплатен достъп. Това представи възможност да се оптимизираме:


- заглавната корица на новия брой, както и началото на редакторския материал са на челно място в сайта, като в дясно има списък на залегналите в броя рубрики с директен достъп до тях; при кликване се отваря цялата редакторска уводна статия и под нея са разположени статиите, групирани в отделните рубрики; също така паралелно в ляво се отваря менюто на настоящия брой по рубрики;


- променихме и развихме сайта – добавихме директно меню към форума; добавихме меню „Фирми”, което по същество представлява безплатен каталог с фирми от бранша, търпи развитие; поле за обяви; архив на всички излезли до момента броеве със свободен достъп; анкета – колеги, гласувайте в нея, така ни давате една много важна обратна връзка с Вас; абонамент за безплатен електронен бюлетин; новини; връзки към сайтове предлагащи безплатни библиотеки с хиляди 3D модели и стандартизирани елементи за различните CAD пакети;
- изцяло променихме дизайна на форума;
- добавихме във форума много нови теми, доразвихме съществуващите;
- навлязохме с профил в twitter, което ни предоставя възможността веднага да обявяваме кратки новини;
- включихме twitter в отделно меню в сайта;
- включихме twitter във форума;
- създадохме електронен бюлетин с безплатен абонамент в сайта; той предхожда съответния брой на списанието и се разпраща до ел. пощенски кутии на всички абонати;
- създадохме блог – www.blog.cadcamcae.bg (или достъп от сайта!), където качваме учебни и демонстрационни филми, книги по машиностроене и софтуер и т.н.; има анкета (различна от тази в сайта), в която Ви призовавам да гласувате; каня Ви да станете последователи в блога; да ни изпратите Вашите материали, които ние да публикуваме и така да споделим с всички заинтересовани колеги; тук сме добавили и twitter, преводач и т.н.;
- станахме представители на софтуера за обмен и споделяне на CAD данни – eDrawings - работи с всички CAD програми (Light версията е безплатна; professional версията е платена) – повече информация има в специална секция в сайта, посветена на eDrawings;
- станахме представители на софтуера за конвенционално и високоскоростно фрезоване (2.5 – 3+2 до реално 5-осно фрезоване) NCG CAM; това е програма, която работи с повечето CAD пакети, а на SolidWorks и Pro/ENGINEER е златен партньор и в включена в техните партньорски програми, т.е. файловете от тези две програми в NCG CAM се отварят директно и работата е асоциативна; повече информация за тази CAM windows ориентирана програма има в специалната секция за NCG CAM;
- добавихме в сайта, във форума и в блога инструменти за бързо споделяне на информацията – RSS feeds;
- автоматичен преводач към сайта;
За изминалата една година, от както съществуваме, излязоха 6 броя, от които последните 3 са в изцяло електронен вид.
Ето и част от статиите, които ще бъдат публикувани в новия януарски брой:


ATI FirePro V-серия - Хардуер.
Mathcad - За лесни изчисления - CAD.
История на компютърната графика и анимация, част 3 - История.
Българските изобретатели и откриватели, част 3 - Технически преглед.
Abaqus - CAE анализ на базата на конструкцията представя нова технология - CAE.
Ansys Manager 1.1 - CAE.
Автоматизиране на процеса на валидиране на конструирането с NX Check-Mate - CAD.
Разработване на нов матричен шаблон от неръждаема стомана - Машини и технологии.
Правилата за производствено конструиране са променят - Бързо прототипиране.
Фрези за пластмаси - Машини и технологии.
Стратегии за намаляване на брака и преработките - Мениджъри и PLM.
Уважаеми читатели, искаме да Ви подтикнем да пишете, да спомогнете за израстването на интелектуалността, да споделите своя творчески опит с един описателен порив. Бъдете активни! Времената са трудни, но всички трябва да оцелеем!
Пишете ни. Критикувайте. Напишете или преведете статия и я изпратете. При нейното публикуване ще бъдете хонорувани. Участвайте в анкетите, пишете във форума, помагайте. Давайте идеи и предложения.
И така колеги, приятно четене на новия 7-ми брой на списанието (1-ви за новата 2010 година)!

инж. Виктор Митов
Главен Редактор


 

 

CAD

Автоматизиране на процеса на валидиране на конструирането с NX Check-Mate. Mathcad - за лесни изчисления.

CAM

VERICUT 7.0.1.

CAE

Abaqus CAE . Ansys Manager 1.1 .

Мениджъри & PLM

Стратегии за намаляване на брака и преработките.

Машини и технологии

Разработване на нов матричен шаблон от неръждаема стомана. Фрези за пластмаси.

Бързо прототипиране

Правилата за производствено конструиране са променят.

История

Историята на компютърните технологии 3.

Хардуер

ATI FirePro V-серия.

Технически преглед.

СПЛАВ НА ЛОГИКА, ИНТУИЦИЯ И ОПИТ. Къде остава човекът? Български изобретатели и откриватели, част 3.
 

Обяви