, .

CAD / CAM / CAE - софтуерни решения и технологии.

.

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Бюлетин

Анкета

Как да изглежда форума в частта, касаеща софтуера?
1. Да се раздели по категории - CAD, CAM, CAE
2. Да не се променя
3. Друго - отправете предложения

Брой 6

Bookmark and Share

 

Уважаеми читатели,

 

пред Вас е брой 6 (декември 2009 г.) на единственото в България специализирано списание за CAD/CAM/CAE/PLM софтуерни решения и машиностроене „CAD ДАЙДЖЕСТ”.

 

РЕКЛАМИРАЙТЕ ПРИ НАС! ПОДКРЕПЕТЕ СПИСАНИЕ  CAD ДАЙДЖЕСТ”! ЕДИН КАЧЕСТВЕН ПРОДУКТ.

За разлика от предишния месец, където извършихме значителни промени, подобрения и разширения на сайта, блога и форума, то настоящия е много по-скромен в това отношение. Има леки допълнения и малки промени.

Сайт: Поради техническата и ресурсна невъзможност за превод на добавяните през няколко дни от засягащата ни тематика Новини в сайта, то сме направили автоматичен преводач, който за съжаление не е така прецизен особено в техническия превод, но все пак позволява да се добие смисъл от написаното. А новините стават все повече и ако искаме да бъдем актуални, то за момента нямаме друг избор. Ще се стремим максимално често да ги публикуваме. Много би ни се искало това да става всеки ден, но за сега ще трябва да се задоволим с един – два пъти седмично.

По значително е разширена зоната на софтуерното решение за фрезоване NCG CAM в сайта. Качени са една кратка статия описваща продукта, няколко референции от доволни клиенти, брошура за NCG CAM в оригинал, както и преводния и вариант, няколко важни новини свързани със софтуера, като това, че той вече е включен в партньорските програми на SolidWorks и Pro/ENGINEER (което означава, че програмата NCG CAM отваря директно файловете от двете споменати по-горе програми, без да се прибягва до използването на междинни транслатори за CAD данни и е асоциативна с тях).

Добавили сме глобални възможности за споделяне на информацията и сайта в социалните мрежи в отделно меню, разположено в долната половина на сайта. Във всеки материал, във всяка статия от нашето електронно списание, в т.ч. и в уводния редакторски материал считано от брой 5 (ноември 2009 г.) са добавени персонализирани  възможности за споделяне на конкретната статия в социалните мрежи (във facebook например).

Продължава, макар и с по-бавни темпове работата по изграждането на свободнодостъпен безплатен каталог на фирмите от бранша, разделен по сегменти. Ако Вашата фирма я няма, то можете да изпратите координатите й и ние ще я публикуваме безплатно.

Имаме отделна секция с Обяви, където можете да отправите Вашите запитвания за: работа – търси/предлага, за части и т.н.

Блог: Тук започна и продължава сериозната работа по развитието му. Качени са към момента демонстрационни филми за някои софтуерни пакети, известен брой книги по машиностроене, болшинството, от които са на руски и английски език, както и няколко ръководства и помощни материали. Колеги, изпратете ни или ни насочете от къде можем да свалим всичко онова, което касае нашата сфера и би било полезно на общността. Целта на блога е да се публикува всичко, което не може да намери място в електронното списание по една или друга причина. Разполагаме с още известен брой материали, които поетапно ще качваме. Искам да благодаря на няколкото колеги, които откликнаха на призива от миналия месец и се престрашиха да споделят своите информационни ресурси, част, от които вече са качени и с това са станали общо достъпни, за да са в полза на всички ангажирани в сферата на машиностроенето. В блога също са качени инструменти за споделяне в социалните мрежи, добавен е електронен речник; новините от туиттер са оставени; информацията се архивира по време, а за улеснение на търсещия сме я заредили и подредили и по ключови етикети, което прави търсенето по-лесно; налична е и възможността за търсене по ключови думи. Има и отделна от сайта анкета, в която също Ви приканвам да гласувате. Това е един начин да ни насочвате и да знаем дали вървим в правилната посока.

Форум: Тук глобалните промени бяха извършени през изминалия месец (смяна на дизайна с изцяло нов такъв; добавяне на много нови раздели и рубрики; преместване на новините от туиттер в лявото меню; смяната на заглавната картина и т.н.)

 

Използвам случая, за да Ви отправя покана:

- да пишете и да изпращате своите статии на адресите на редакцията (в т.ч. и на електронната поща); колеги – споделете личния си опит; пишете за това как сте решили даден технически проблем, как сте се справили с определени задачи; какъв подход сте намерили; какво сте приложили; какво сте открили; какво сте измислили?

- да вземате активно участие във форумното пространство;

- да гласувате в анкетите в сайта и в блога;

- да ни пишете в социалната мрежа на twitter;

- да пишете на адресите на редакцията;

- да бъдете активни и полезни;

- да споделите материали, които да направим общодостъпни за благото на всички от нашата сфера, като ги публикуваме в блога.

 

Няколко думи за текущата ситуация: има едва доловими признаци, които вещаят идването известно разведряване на настоящата кризисна ситуация, но те не са в България. Тук нещата винаги са били малко по-различни, но това не бива да ни учудва, защото всеки народ внася във всичко  свои специфики. Производството у нас като че ли продължава да върви на долу и така е е през целия етап на демокрацията. Представете си, колко индустриализирани сме били някога, след като повече от 20 години на съсипване, все още тук таме из страната все още има останали и при това работещи на известен ограничен капацитет предприятия.

Не става ясно дали най-сетне държавата ще влезе в своята роля като фактор подпомагащ развитието на страната или ще продължава само да наблюдава от страни агонизиращите вопли на индустрията, защото тя до сега не се развиваше, а напротив. Под най-различни предтексти, особено модерния напослъдък „зелен” предтекст, че даден завод понеже замърсява, а „те” са особено загрижени за нашето здраве и за природата, поради което решават да затворят поредната фабрика. А какво става с освободените хора? С машините, технологичното оборудване, със земята на комбината? За тези неща разбира се , не се говори. „Интелигентите” журналисти подемат официално спуснатата информация и версия и като придворни лакеи я разнасят в ползу роду. Без да се опитат да внесат малко размисли в случващото се. Не, те само ни информират и ако се налага и преповтарят някои подкрепящ злодеянието тезис. Но нищо повече. „Фабриката поради това, че се явява сериозен замърсител, ще бъде затворена.” Това вече дори не е новина. Новина би било например: „Построи се завод за...”. Много често след умишленото съспиване и довеждане до фалит на дадено предприятие, машините са изнасят или нарязват на скрап, халетата също отиват за претопяване, а на тяхно място изниква МОЛ. Е може и бизнес парк, ала е чудно какъв бизнес ще се прави след като заводите биват затваряни? Всички ще бъдем търговци и ще работим основно в обслужващата сфера?! Често на мястото на бившия завод остава пустеещо. Ето още един съществен фактор, който спомага в голяма степен за обезлюдаването на страната, в т.ч. и на цели региони от провинцията.

Така, както останахме без компютърна промишленост, без електроника и без много...сега сме на път да останем и без машиностроене, и без металургия.  Само имайте търпение и гледайте. Няма да се налага дълго да чакаме.

Ето това е едно очаквано и нерадостно бъдеще, което уви е много вероятностно. Нека да добавим и все по-лошата грамотност на населението, както и нежеланието на голяма част от младите да учат, да мислят и да работят.

И да засегна още един аспект, този път касаещ образованието. В момента студенти са хора от сравнително малки набори, а приема в университетите е значително увеличен, като в някои случаи той е удвоен спрямо например 10 години назад. Скоро ще бъде възможно практически всеки младеж, който е завършил средното образование да влезе безпроблемно да учи висше, а се опасявам, че дори ще има и овакантени места за студенти още на ниво прием. ВУЗ-овете приемат много лица за обучение от чужбина, разбира се срещу високи такси. Това позволява да се раздува хорариума, щата, да се генерират сериозни допълнителни приходи за съответния университет (освен държавната субсидия и различните донорски програми на евросъюза), но това неминуемо води и до влошаване качеството на обучение...Не по-малко важно е и това, че се създават кадри (нека не оспорваме качеството на тяхната подготовка), на които обаче не може да се гарантира работа по съответната специалност. Те имат няколко избора: да стоят на борсата като безработни; да се преквалифицират или да търсят късмета навън. Защо се получава това: защото държавата за пореден път отсъства. Тя винаги напомня за себе си, когато се налага да прибира данъци, такси, мита и т.н., но само тогава. България при всичките хубави неща и достойнства на последните 20 демократични години, никога не е била толкова слаба във всяко едно отношение! И никога за такъв период не е имало такова разграбване и рушене, на неща, които са изграждани в продължение на много години с неимоверни усилия на държава и народ. Колко е трудно да бъдем съзидателни и градящи, но пък колко е лесно да рушим...А ние се движим по природните закони, т.е. по пътя на най-малкото съпротивление...

Няма национална политика за развитието на страната, която да следва пътя на индустриално богатите страни. Съответно няма и такава подкрепа.

В настоящия брой 6 на списание „CAD ДАЙДЖЕСТ” ще намерите следните материали:

  1. Рубрика „CAD”

1.1.CADIQ Помага успешно за прогнозирането

               Умни технологии помагат на CAD конструкторите за избягване на скъпо струващи грешки.

1.2.Интуитивност и параметричност: съчетание сътворено в рая?

          И двата вида моделиране имат своите предимства и недостатъци – съчетавайки ги, може да се          постигнат гениални резултати.

2.      Рубрика “CAM”

Контролирано фрезоване с CAM система. Сега е възможно да се увеличави производителността, без да увеличат разходите чрез използването на нова техника за фрезоване.

3.      Рубрика “CAE”

3.1.Мрежести модели за анализ

3.2.Комбинираният анализ – Вашият нов избор

4.      Рубрика „Бързо прототипиране”

Производствен успех въпреки икономическата криза.

5.      Рубрика „Машини и технологии”

5.1.IN-SITU измерване на напрежението на въглеродни механизми
чрез неутронна дифракция.

5.2. Разработване на нов матричен шаблон от неръждаема стомана

6.      Рубрика „Мениджъри и PLM”

Бъдеща разработка:

Как средните по размер производители могат

повторно да използват непотребните проекти и

модели?

7.      Рубрика „Технически преглед”

7.1.Технически противоречия.

7.2.Ролята на човешкия фактор

7.3.Мелодията на сърцето – българските изобретатели и откриватели, част 2

8.      Рубрика „Хардуер”

9.      Рубрика „История”

Критична история на компютърната графика и анимация.

 

Изпратете конкретни примери за заводи и предприятия, които са били ликвидирани и на тяхно място:

-          Не е направено нищо, сградите пустеят и се рушат;

-          Изграден е МОЛ;

-          Изграден е бизнес парк или жилищен блок/комплекс

-          Друго

 

 

Изпратете ни Вашата статия и тя ще бъде хонорувана при публикуване! Изпратете ни помощни материали за софтуер или машини и ние ще ги качим в блога.

 

Рекламирайте при нас!

 

И така Уважаеми читатели, добре дошли в света на списание „CAD ДАЙДЖЕСТ”!

 

инж. Виктор Митов

Главен редактор

 

 

 

 

CAD

Интуитивност и параметричност: съчетание сътворено в рая? CADIQ Помага за успешно за прогнозирането.

CAM

Контролирано фрезоване с CAM система Нов CAM разработчик - NCG CAM.

CAE

Композитен анализ. Мрежести модели за анализ.

Мениджъри & PLM

10 съвета за плавен обмен на MCAD данни Как средните по размер производители могат повторно да използват непотребните пр

Машини и технологии

IN-SITU измерване на напрежението на въглеродни механизми чрез неутронна дифрак

Бързо прототипиране

Производствен успех въпреки трудната икономическа среда.

История

История на компютърната графика и анимация 2

Хардуер

ПРОБЛЕМИ С МНОГОТО ЯДРА

Технически преглед.

ТЕХНИЧЕСКИ ПРОТИВОРЕЧИЯ РОЛЯТА НА ЧОВЕШКИЯ ФАКТОР - БЕЗРАБОТНИЯТ ТРУД Български изобретатели и откриватели, част 2.
 

Обяви