, .

CAD / CAM / CAE - софтуерни решения и технологии.

.

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Бюлетин

Анкета

Как да изглежда форума в частта, касаеща софтуера?
1. Да се раздели по категории - CAD, CAM, CAE
2. Да не се променя
3. Друго - отправете предложения

История на CAD софтуера - част 2.

5. История на CAD софтуера, 1990-94


CAD пазарът навлязъл в 90-те години с конфликти и смут: 3D CAD софтуера на Parametric Technology - Pro/ENGINEER – продължил да влияе върху очакванията на потребителите. Продавали се все повече лицензи, с бързина, която не била наблюдавана до тогава. Едновременно с това, някои от най-големите договори в кратката история на CAD софтуера били обявени и спечелени от други CAD доставчици. Очакванията на потребителите се променили фундаментално, повлияни от  UNIX X-Windows базирания интерфейс на Pro/ENGINEER и особено от скоростта на 3D твърдотелното му моделиране. Останалите доставчици на CAD софтуер трескаво разработвали подобрения на своите "Продукти-убийци на Pro/ENGINEER", докато техните маркетинг и търговски отдели били заети да убеждават вече съществуващите и потенциални клиенти, че скоро ще бъдат пуснати нови версии и подобрения. Въпреки, че Autodesk не била директно застрашена от успеха на Parametric Technology, имала собствен пакет от мерки в случай, че  CAD софтуерния пазар бързо се разрасне, а John Walker, Основателят на Autodesk, доста точно оценил обстановката в своето Information Letter 14; „Каквото и да съм прочел за периода 1982 - 1988 г. или отнасящо се до този период, изглежда невероятно далечно, чуждо и даже старомодно.”


За щастие на вече създадените CAD софтуерни компании, този пазар бележел стабилен растеж, като производителите все повече се влияели от натиска на цената и „времето за пускане на пазара”, за да използват повече автоматизация, отделяйки, разбира повече място на CAD софтуера. До 1990 г. вече било очевидно, че Boeing е успял със своята 'all CATIA no paper' конструкторска стратегия и че ще се постигне значително намаляване на времето за пускане на пазара чрез безопасно премахване на много от физическите модели, които традиционно се изискват, за да провери чертожния дизайн. Успехът на Boeing е мотивиращ и за други компании от аерокосмическата промишленост, както и за автомобилни производители да обмислят стандартизиране на един "корпоративен доставчик на CAD софтуер " за голямата част от дейността за периода 1990 - 1993, също така и конкурентите по някои от най-големите договори в историята на CAD софтуера. Pratt & Whitney, които правят самолетни двигатели за GE са стандартизирани по Unigraphics. Mercedes-Benz, Chrysler, Renault и Honda са стандартизирани по CATIA. Caterpillar пък са стандартизирани за Pro/ENGINEER. GM също решава, че той ще използва значителна сума за закупуването на Unigraphics и като резултат в края на 1991 година МДМ & E/Unigraphics е придобит от EDS (Electronic Data Systems Corp.).
До 1992 работните станции UNIX бяха CAD предефинирани и няма продаден нов CAD софтуер, който да се използва при главните компютри или мини компютърните терминали. Тези доставчици (най-вече Computervision и Intergraph), които традиционно са фокусирани върху собствен хардуер плюс софтуерни решения получиха сериозен удар, когато стана ясно (както шокът на IBM след загубата 5 билиона долара през 1992 г.), че потребителите все повече искат "отворени" системи с по-ниски разходи и вече не са готови да плащат огромни суми за поддържане на собствен хардуер и операционни системи. До 1993 г. на CAD софтуерния пазара има ясна поляризация между IBM-Dassault Systemes (CATIA), EDS-Unigraphics и Parametric Technology (Pro/ENGINEER) - изявените лидери на арената на 3D CAD софтуера за работните станции UNIX, следвани отблизо от SDRC (I - DEAS). Гигантите от предишните две десетилетия Computervision (CADDS), който се отдели от Prime Computer през 1992 г. и Intergraph (I / EMS) бяха повлечени и не можаха да възстановят предишната си скорост.  
Въпреки устрема на големите CAD софтуерни споразумения с т.нар. "корпоративен стандарт", в началото на 90-те години, става все по-трудно за водещите доставчици на CAD софтуер да диференцират продуктите си. Влиянието на Pro/ENGINEER било толкова силно, че 3D CAD софтуерните доставчици побързали да се противопоставят на бързия напредък на Parametric Technology; така до към 1994 г. 3D CAD софтуерните програми, които били предлагани от всеки един от водещите доставчици били много сходни: всяка има скициране, ограничено управление, базирано на функциите на твърдотелно моделиране, дърво на историята, NURBS повърхности и X-Windows потребителски интерфейси.
Друг проблем за водещите доставчици бил в резултат на "3D битката между твърдотелните моделиери" ескалирала чрез използването на Spatial Technology (ACIS), EDS-Unigraphics (Parasolid) и Ricoh (Designbase). Тези три компании влагали повече усилия за лицензиране на все по-сложни библиотеки за 3D твърдотелно моделиране, така получателите на лицензи, биха могли да ги интегрират в съществуващия CAD софтуер, за да се осигури стабилна твърдотелна функция. Тъй като в основата на този подход е много агресивно ценообразуване на ядрата, дори най-малкият доставчик на CAD софтуер може да си позволи да интегрира 3D твърдотелното моделиране в своите продукти. ACIS моделиера, въпреки че е с по-малко функционалности от Parasolid, бил много агресивно продавани от Spatial, които вече имали клиентски списък с повече от 70 на брой 3D CAD софтуерни доставчици по целия свят, използващи ACIS от 1993 г., най-известният от които е Autodesk.
Autodesk е стабилно запазва позицията си на гребена на
PC вълната, за да стане № 1 - 2D CAD софтуерна компания през 1992 г. с приходи от $ 285милиона (за сравнение CAD софтуерните приходи на EDS-Unigraphics през 1992 г. са били по-малко от половината на ~ $ 130 милиона). Autodesk има оригинално лицензирано ACIS ядро от Spatial през 1990 г. и през 1994 г. Той също така обяви, че е продал 1000000 лиценза на своя AutoCAD 2D CAD, както и, че това е причинило излизането на AutoCAD издание 13, включително и на функциите за 3D твърдотелно моделиране на базата на ACIS 3D ядрото.
Така че, в края на 1994 г., когато CAD софтуерната промишленост се адаптира към шока от работните станции UNIX и само DEC изглеждаше, че ще възвърне отминалата си слава с пускането на новия си "Алфа" процесор. Две допълнителни мероприятия, съчетани с излизането на 3D CAD софтуера на Autodesk, направиха революция в CAD софтуерната индустрия: Microsoft пусна първата си 32-битова операционна система за персонални компютри, Windows NT, а Intel пускат първите 32-битови Pentium Pro чипове. В същото време "войната между ядрата на 3D моделирането” се изостри, когато EDS/Unigraphics официално пуснаха Parasolid за Windows NT, Spatial Technology   пусна своето 3D Toolkit разширение за ACIS , а Ricoh пък пуска Designbase на базата на Windows NT. Преди години в 3D CAD софтуера  са влагани много време и милиони долари за развитие, но по принцип сега би могъл да бъде разработван и пускан със стартов бюджет за по-малко от една година. През 1993 г. една малка софтуерна компания наречена CAD SolidWorks започна да прави точно това.


6. История на CAD софтуера, 1995-97


SolidWorks и PDM ...
CAD софтуерния пазар беше белязан от две големи промени в средата на 90-те, бумът на 3D CAD софтуера за персонални компютри и не свързания с него бум при PDM системите.
Точно както създаването на word-processors предизвика експлозия в количествата на документите, така и CAD софтуера трябваше да доведе до експлозия в броя на чертежите, създадени и CAD профилирани, така също и PDM ( като SherpaWorks от Sherpa, основана през 1984 г. ) започва да се очертава като софтуер рационализиращ управлението на тези чертежи. Успеха на Boeing с нехартиения дизайн 777 предизвика интерес по отношение на използването на PDM софтуер за управление не само на чертежи, но и за управление на конфигурациите и контрол на промените на огромната база данни от детайли, създадени от CAD софтуера.
В началото на 1990-те години броят на новите PDM доставчици нараства драматично. EDS/Unigraphics пуска първия си PDM софтуер - InfoManager (по-късно преименуван на iMAN, за да се избегне евентуален конфликт в търговските наименования) през 1991 г., а през 1992 г. е създадена Metaphase като съвместно дружество между SDRC и Control Data; Workgroup Technology Corp. е основана също през тази година. Преходът към PDM е толкова сериозен, че до 1994 г. Adra Systems, производителите на CADRA PC 2D CAD софтуер от средата на 1980-те и на CADRA Solids PC 3D CAD софтуер от 1992 г. насам, печели от CD софтуерни продукти почти колкото от MatrixOne PDM другия техен софтуер.

 Докато внедряването на PDM се ускорява, от 1995 г. става ясно, че 3D CAD софтуера, базиран на лазерното твърдотелно моделиране и NURBS повърхнинното моделиране са базата, както и че, доставчиците се ориентират по-малко към основните технологични пробиви и повече към подобрения като главоломната крачка "catch PTC" от началото на 90-те. Когато в края на 1995 г. SolidWorks неочаквано пуска 3D CAD софтуера SolidWorks 95, като продукт с „80% от функционалността на Pro/ENGINEER на 20% по-ниска цена", реакцията на останалите CAD доставчици беше много различна от реакцията на Parametric Technology, които пуснаха Pro/ENGINEER през 1987 година.
Оригиналното издание на Pro/ENGINEER предизвика вълнения, тъй като CAD доставчиците били принудени да пренапишат и изцяло да преизчислят основните си архитектури; SolidWorks 95 ги принуди просто да решат дали да прехвърлят подмножества на съществуващите продукти или да ориентират целия продукт към Windows NT. Макар, че са налице значителни разлики между UNIX и Windows NT операционните системи и пренасянето не е съвсем ясно, Windows използвали изключително доброто развитие на инструментите (MFC, Visual C + + и т.н.) и "изравняване на полетата на действие на технологиите", които най-общо се възприемат просто като въпрос на време. В действителност всеки един от водещите доставчици на UNIX 3D CAD софтуер бяха освободени от Windows NT версии до края на 1995 година.
Появата на сериозен, агресивен на пазара 3D CAD софтуер с цена под 10000, базирана на Windows, предизвика бизнес дилема за доставчиците на CAD софтуер на базата на UNIX работни станции. Макар да бе ясно, че на много от потребители на 3D CAD софтуер, им е необходима за CPU мощност и особено осигуряване на графичната мощ, осигурена от UNIX работната станция, било е също толкова очевидно, че има голям пазар на потребители, които са доволни от функциите, обещани от персоналните  компютри.

Изведнъж доставчиците на UNIX 3D CAD софтуер се оказаха под силен ценови натиск, тъй като потребителите с по-ниска чувствителност спрямо ефективността започнаха да купуват SolidWorks 95, предпочитайки го пред по-високите резултати и много по-високите цени на UNIX 3D CAD софтуера (или пред по-евтини, но по-сложни Windows предложения от водещите доставчици на CAD софтуер). Обратно, Autodesk се оказа под натиск да подобри своите 3D CAD софтуерни предложения, тъй както AutoCAD клиентите с високи изисквания към 3D купуват SolidWorks 95, предпочитайки го пред AutoCAD заради по-евтиния ACIS базиран 3D CAD софтуер. Появил се средният CAD пазар и успехът на SolidWorks бил такъв, че само след 2 години през 1997 г. те били купени от Dassault Systemes за 320 милиона долара!
През 1996 г. Intergraph също пуска 3D CAD софтуерен продукт за Windows, подобен на SolidWorks. Продуктът на Intergraph – SolidEdge - се основава на ACIS моделиера на Spatial Technology (всъщност първия прототип на SolidWorks трябваше също да се основава на ACIS, но Spatial отказа предложението за лицензиране на SolidWorks) и беше въвлечен в опитите за увеличаване на продажбите на мощните"TD"3D компютри за графики на Intergraph. След няколко успешни продажби и представяния бизнесът на SolidEdge през 1997 г. стана собственост на EDS-Unigraphics, след като Dassault-Systemes придобиха SolidWorks.
Междувременно Autodesk става все по-заинтересован от перспективата за своите повече от милион потребители на 2D CAD софтуер, ухажвани от SolidWorks, SolidEdge и друг 3D CAD софтуер с пълна функционалност (програми за Windows от Bentley Systems, CADKEY и много други). През 1996 г. Autodesk пуска Mechanical Desktop, първият им CAD софтуерен продукт с пълна функционалност за твърдотелно моделиране, който бързо се превръща в № 1 в продажбите на 3D CAD софтуерни продукти в световен мащаб.
През 1997 г. Computervision, които неизменно бележат спад в рамките на десетилетието, също се опитали да заемат позиции на PC 3D CAD софтуерния пазар с пускането на DesignWave PC 3D CAD софтуера, на базата Parasolid моделиера на EDS-Unigraphics.
Решението на General Motors  през 1996 г. да се стандартизират по Unigraphics, беше последвано от това на Ford Motor през 1997 г. да заменят своя вътрешно разработен PDGS CAD софтуер с SDRC на I-DEAS 3D CAD. Това беше една от последните "велики американски корпоративни CAD софтуерни сделки" и краят на ерата на вътрешно разработените CAD системи, започнала още през 1960 г. Бележи се и нов етап за CAD софтуерната индустрия, тъй като беше ясно, че:
1. Годините на „бум” и на сравнително лесен и бърз растеж са свършили;
2. Нарастващата липса на диференциация в нивото на CAD софтуерните технологии, прави конкуренцията все по-трудна и скъпа;
3. Спадът на приходите от 3D CAD софтуер е причинен от ожесточената конкуренция от страна на Windows 3D CAD доставчиците и намалява стойността на чистите CAD софтуерни продажби.
Водещите доставчици на CAD софтуер, се нуждаели от диверсификация и
PDM. През средата на 90-те години PDM пазара се разраства с повече от 20%  годишно до ~ $ 1.1 билиона приходи за 1997 година. Прогнозите за развитие на пазара през следващите години сочат двоен растеж, а водещите доставчици на CAD софтуер притежават дялове от него, измерени в едноцифрени числа. Ето защо било неизбежно те да се обърнат към PDM системи с цел увеличаване на бъдещия растеж.

7. История на CAD софтуер, 1998-99 г.


PDM, Интернет и PLM ...
1998 е годината, в която DEC, след едно десетилетие на борба, за да възвърнат своята слава от 80-те години, е придобит от "PC clone", създателят на Compaq. Посланието, което това придобиване на DEC отпрати към всички софтуерни пазари, включително CAD софтуерния пазар, беше в известен смисъл потвърждение на това, което беше вече установен факт: ако нещо не работи на Windows, тогава вероятно въобще не работи. Пазарът беше извървял много дълъг път само за две десетилетия.

В края на 90-те години пазарът на CAD софтуер е белязан от три насоки на развитие, всяка, от които е в резултат от основната предпоставка, че вече не е възможно водещите доставчици на CAD софтуер да се конкурират и бележат ръст само въз основа на приходите от 3D CAD софтуера. Трите насоки, са:

1.Придобивания и консолидация;

2. Стремеж да получат дял от PDM пазара;
3. Нежеланието да се превърнат в "Интернет доставчик".


Поредицата от придобивки на Dassault Systemes започна с купуването на SolidWorks през 1997 година. През същата година EDS-Unigraphics купиха SolidEdge от Intergraph, а Dassault също купи Deneb Robotics (основана през 1985), лидер на пазара за визуализиращи продукти. Най-голямо раздвижване на CAD софтуерния пазар от създаването му през 1999 г. се наблюдава, когато Parametric Technology, тогава лидер на пазара, купува бившия лидер Computervision. Също през 1999 г. Dassault купува Matra Datavision, друг утвърден доставчик на CAD софтуер.

 
Междувременно dot-com bubble бяха пуснати през май 1997 г., когато Amazon.com приключи успешно с IPO. До края на 1998 г., пазарната оценка на Amazon.com достигна до  17 билиона долара и не са на лице признаци за забавяне на този  възходящ темп. Във всички отрасли, включително CAD софтуерната индустрия, доставчиците изработват стратегии, за да станат "Интернет-достъпни", възползвайки се от огромните B2B приходи, които са били прогнозирани, и разбира се имат свои акции на фондовата борса.

 
Въпреки че някои компании (например Alibre, основана през 1997 г.) веднага обявиха клиент-сървър Интернет поддръжка за 3D CAD софтуера, което ще позволи пълно 3D моделиране в мрежата, основният фокус беше да се даде възможност за визуализация на 3D моделите в уеб браузърите и при изграждане на Интернет/интранет браузърни интерфейси за PDM системи. Един от лидерите Dassault Systemes, който използва опита си при интегриране на CAD софтуер в мрежите по проекта Boeing 777, вече направи първия си ход към Интернет поддръжка на CAD софтуер през 1996 г. със своята CATIA Conferencing Groupware. Това позволява преглед и анотация на CATIA моделите в интернет. През 1997 г. Dassault пуска своя CATWeb Navigator, който предвижда Уеб базирани възможности за визуализация CATIA 3D модели и сглобени детайли (възли), а след това в началото на 1998 г. създава своя ENOVIA - дъщерно дружество за разработка на PDM II системата (която може да се използва за CATWeb Navigator модула за осигуряване на PDM Интернет поддръжка).

 


През 1998 г. EDS изтъкнали Unigraphics и iMAN, както Unigraphics решения и продали 14% от новата компания в IPO. През 1999 г. президентът на Unigraphics Solution, John Mazzola обяви, че компанията стремително се фокусира все повече върху уеб-базирани PDM и десктоп визуализация, също така стартира и iMAN Web Author разширението на своя iMAN PDM софтуер. Също през 1999 г., Parametric Technology обяви своето обединение с SupplierMarket.com, като добави възможностите за електронната търговия към стартиращия Windchill PDM софтуер на Parametric. Dassault обяви, че е купил Smart Solutions и неговия SmarTeam уеб-базиран PDM софтуер, както  и CoCreate, бивше подразделение на CAD софтуера на Hewlett-Packard, като същевременно анонсира своя OpenSpace уеб базиран 3D портал.


В сравнение с ръста на нововъведенията (пускането на новия PDM софтуер и Интернет базираните ъпгрейди) промените в 3D CAD софтуера, бяха малко и редки в края на 90-те години. След като Dassault Systemes пуска своята дългоочаквана CATIA Версия 5; първата версия на CATIA е изцяло изпълнявана чрез Windows; през 1999 г., всички водещи доставчици изцяло разработват CAD софтуер на базата на Windows визията, предлагаща сериозни възможности за визуализация на сглобената единица, скициране и управление на ограниченията, история базирана на бъдещето и др. За да обновят своя 3D CAD софтуер, конкуриращ се с традиционните (и по-нови такива, както SolidWorks и SolidEdge) 3D CAD софтуерни продукти, през 1999 година Autodesk пуска новия си 3D CAD софтуер Inventor, базиран на технологиите на ACIS ядрото на Spatial Technology. Inventor е първият механичен CAD софтуер на Autodesk, който не се основава на неговата AutoCAD архитектура. Също през 1999 г. италианската компания за CAD софтуер CADLab променя името си на think3 и преименува своя EurekaGold 3D CAD софтуер на thinkdesign.

 
В това време доминираща е новината, че Parametric Technology е придобил Computervision и как това ще повлияе на CAD софтуерната индустрия. Заслужава внимание и това, че вече на практика е невъзможно да се извършват основни технологични пробиви на 3D CAD софтуер. Появиха се редица нови малки 3D CAD софтуерни доставчици в нишата с различни продукти в ниския ценови диапазон, на базата на две основни ядра за 3D моделиране (Parasolid от Unigraphics Solutions и ACIS от Spatial Technology; Designbase на Ricoh изчезна от търговските войни за моделиране с 3D ядра за през 1997 г.), но няма нов технологичен пробив повече от едно десетилетие, тъй като Pro/ENGINEER влезе в действие през 1987 година.


8. CAD софтуер история, 2000-04


PDM, Интернет и PLM ...

 
Часовниците отбелязаха 2000-та година и ИТ индустрията, включително доставчиците на CAD софтуер, си отдъхнаха с облекчение, след като стана ясно, че опасенията от Y2K проблеми не са били основателни.

В CAD софтуер индустрия, вниманието се обърна обратно към уеб-базирания CAD като Alibre, пуснат от Alibre Design и базиран на технологиите на ACIS на Spatial Technology. Той е първият 3D CAD софтуер, който може да изпълнява клиент-сървър 3D моделиране чрез Интернет (макар че в Япония, CAD екипът на Toyota Caelum осъществява 3D моделиране чрез локални мрежи от средата на 90-те години, още преди терминът "клиент-сървър" да стане популярен!).

Autodesk пуска AutoCAD 2000i в средата на 2000 г., първия им уеб-базиран CAD софтуер с възможности за изваждане на чертежи, които могат да бъдат гледани през уеб браузър, както и осигуряване на някои прости взаимодействия онлайн, използвайки  Microsoft Net Meeting.


Натискът върху производителите да скъсят цикъла при нов продукт, а именно от концепцията, през проектирането и производството, както и времето за реализация, се увеличава постепенно в последните десет години. В края на 2000 г. Ford показва какво може да се постигне с напълно интегриран 3D CAD софтуер и Интернет базиран PDM, когато пускат Форд Mondeo, който бил разработен изцяло чрез Интернет базирана C3P (CAD CAM CAE PDM) платформа за около 1/3-та от времето, което нормално е необходимо. Успеха на Форд доказа, че интеграцията на CAD софтуер, PDM софтуер и Интернет, които да дадат на инженерите и дизайнерите възможност за визуализация и сътрудничество чрез единен цифров, т.нар. "master", не само пести време и транспортни разходи, но и почти елиминира традиционните неразбирателства, несъответствия и проблеми, свързани с проектирането и производството на комплексен продукт от производители, работещи в световен мащаб с разпръсната група от доставчици.
Използването на "virtual product development" при 3D асемблирани модели вместо глинени прототипи, позволи на Boeing да намали времето за разработка на продукт в аерокосмическа индустрия, а сега Ford бе сторил същото в автомобилната индустрия. Най-малкото в производствените нива на предприятието, конкуренцията бе изместена от сравненията между функциите, характерни за големите 3D CAD софтуер сделки от края на 80-те и началото на 90-те години.  Сега те се превръщат в тест за това доколко добре доставчикът може да управлявате потоците от данни от проектиране и инженерингови дейности, от която 3D CAD модела е малък процент.

Основавайки се на понятието PLM "Product Life-cycle Management" /Управление на жизнения цикъл на продукта/, което за първи път се използва в университетските изследвания на производствените бази данни в началото на 90-те години и започва да придобива популярност в индустрията в края на 90-те години, водещите компании за CAD софтуер бяха принудени да преразгледат позициите си на фона на нововъзникващите пазарни тенденции. Изведнъж "доставчиците на 3D CAD софтуер" се превърнаха в аутсайдери, а тези на "PLM решения" тъкмо обратното. Четирите водещи доставчици (Dassault Systemes, Parametric Technology, Unigraphics Solutions и SDRC) започнаха да преразглеждат своите корпоративни изображения, маркетинговите и търговски процеси. Дефиниции като "отегчени от скоростта на 3D моделирането", "представяне, по-бързо от светкавица" и "толкова реална графика, че може да се усети", бяха изместени от "стойностни предложения", "управление на портфолиото" и "анализ на жизнения цикъл".


В своята C3P платформа Форд е използвал Metaphase PDM софтуер на SDRC и в края на 2000 г. SDRC пуска PDM конкурент на Metaphase, Sherpa, за да консолидира PLM изображенията си. В допълнение към солидната база данни и мрежовото управление, възможността за бърза визуализация на голям брой 3D данни е ключов елемент в съвременните PLM решения и в края на 2000 г. Unigraphics Solutions пуска водещия 3D визуализиращ доставчик EAI.

 
Едно от малкото 3D CAD софтуерни събитията (с изключение на най-рутинните актуализации и разширения на водещите доставчици на традиционни 3D софтуерни продукти) бе пускането на ядрото за твърдотелно моделиране ACIS 3D от Dassault Systemes в края на 2000 година. Въпреки 1996 IPO, който доказа, че доставчиците на компонентни технологии може да постигнат търговски успех, Spatial понесе частични загуби; отчасти, защото никога не успяха да лицензират ACIS като водещ 3D CAD софтуер и отчасти, защото подобно на много други доставчици те инвестираха прекалено в несъществени разработки на Internet ASP. До тогава нито Dassault Systemes, нито неговото дъщерно дружество - SolidWorks използват ACIS, като причините за придобиването остават неясни.


В началото на 2001 г., Unigraphics Solutions промени името си на UGS и придоби SDRC. В същото време EDS изкупи обратно 14% от UGS, което публично бе продадено в края на 90-те години (UGS наскоро беше придобита от EDS чрез консорциум от фондовете за рисков капитал). Форд разчитаха на SDRC за ядрото на C3P платформата, но бяха подтикнати да разгледат и стратегията за няколко доставчика относно бъдещите си нужди от PLM софтуер. Тази стратегия започва да се изпълнява в началото на 2003 г., когато Форд обяви, че са внедрили CATIA и ENOVIA (софтуер  на IBM-Dassault Systemes).


Макар че не е имало големи технологични пробиви (както професор Clayton Christensen би ги нарекъл "разрушителни технологични промени"), от препродажбата на Pro/ENGINEER през 1987 г., в началото на това десетилетие бяха изнесени една или две интересни разработки, допринесли за създаване на по-прости и по-интуитивни 3D CAD модели. В началото на 2003, PTC, както сега предпочитат да бъдат наричани Parametric Technology, пуска своя нов WildFire 3D CAD софтуер, който също се стреми да улесни да създаването на 3D геометрия.
Единственият нов доставчик на 3D CAD софтуер (или поне този, който ми е разрешено да споменавам), нарушил промишленото статукво беше ImpactXoft, който през 1999-2000 г. съвместно разработи IX/Speed и XXen CAD софтуер заедно с японската Toyota Caelum. Първоначалните версии на IX/Speed и XXen бяха направени в началото на 2001 година. Dassault Systemes вложи значителни средства в ImpactXoft в края на 2002 г., които се оказаха напразни заради съвместната разработка с Toyota Caelum. Присъедини се дълъг списък от фирми, които станаха партньори на Dassault Systemes при разработването на CATIA Component Application Architecture.
И така през юли 2004 г., CAD софтуерната индустрия вече доминира при доставчиците на 3 PLM решения (IBM-Dassault Systemes с CATIA & ENOVIA, UGS с Unigraphics & iMAN и Pro/ENGINEER & Windchill) и Autodesk, чиято пазарна стойност е обикновено малко по-ниска от тази на Dassault Systemes и PTC. SolidWorks и SolidEdge (собственост на Dassault Systemes и съответно на UGS) продължиха да се съревновават с Inventor на Autodesk в средния ценови диапазон на CAD софтуерния пазар. Има и много малки доставчици на CAD софтуер, някои от които са регистрирани в безплатни CAD софтуерни страници на CADAZZ, които оцеляват, като се позиционират отлично в тази пазарна ниша и благодарение на съвместимостта на данните с CAD софтуерните програми, предлагани от четирите водещи доставчици.

 
Истинските иновации, които тласкат промишлеността напред през 70-те и 80-те години на двадесети век изглежда вече не съществуват, дори и само временно, и като Clayton Christensen казва, "Това е един пазар, който просто чака големия бум!".

 
______________