, .

CAD / CAM / CAE - софтуерни решения и технологии.

.

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Бюлетин

Анкета

Как да изглежда форума в частта, касаеща софтуера?
1. Да се раздели по категории - CAD, CAM, CAE
2. Да не се променя
3. Друго - отправете предложения

Да изучиш триковете на Acrobat

Да изучиш нови трикове на Acrobat

PDF портфолио и вградено видео са начело на списъка с нови функции в Adobe Acrobat 9 Pro Extended, най-добрият Acrobat пускан някога.

 
от David Cohn


 
Фигура: PDF портфолиото във всички версии на Acrobat 9 ви позволява лесно да съчетавате множество документи в един PDF файл с професионално изглеждащи навигационни инструменти.


Adobe Systems отново представи нова версия на софтуера Acrobat, която може да се окаже най-значимото подобрение от години. Макар че няма толкова нови 3D функционалности, както при предишната версия, тази предлага новаторски и подсилени функции, от които ще се възползват всички потребители.
Ние прегледахме Adobe Acrobat 9 Pro
Extended, както е новото име на топ продукта (предишния Acrobat 3D). Той включва всички функции на Acrobat 9
Standard
и Acrobat 9 Pro, като същевременно добавя 3D възможности, както и способността да конвертирате разнообразни видео формати във флаш.
След основна реконструкция в предишната версия, потребителите ще бъдат доволни да научат, че потребителския интерфейс е до голяма степен непроменен в сравнение с Acrobat 8. Всички тези нови средства са добре интегрирани в
Tasks toolbar на програмата. Ще оставим 3D подобренията за по-късно и ще се съсредоточим най-напред върху всички други нови функции.

 

PDF портфолио


Едно от най-вълнуващите нови допълнения е PDF портфолиото, което ви позволява да комбинирате различни документи – включително Microsoft Office файлове, изображения и видео в един PDF файл. Портфолиото може да включва професионално изглеждащи навигационни инструменти, за да помогне на потребителите да намират пътя посредством набор от файлове. Можете също така да търсите текст в рамките на различните файлове в портфолиото.
Създаването на PDF портфолио е лесно: кликнете върху
Combine бутона и изберете Assemble PDF Portfolio, за да отворите нов, празен файл (портфолио). След това можете да добавите файлове към портфолиото чрез плъзгане и пускане от Windows Explorer, или използвайки бутона Acrobat Files в долния край на Acrobat прозореца. След като файлове вече са във вашето портфолио, можете лесно да конвертирате Microsoft Office документи, PDF или медия файлове към Flash-видео само с десен клик. Можете да промените външния вид на портфолиото, като изберете някое от наличните оформления; да добавяте желани страници, които може да включите към Flash съдържанието, също така текстове и графики, заглавни страници с фирмено лого и друга информация, която винаги се появява в горната част на портфолиото.

Фигура: Новите PDF Map възможности в Acrobat 9 Pro Extended запазват метаданните и координатите на импортираните геоинформационни файлове. След това можете да маркирате места и да измервате разстояния между точки на картата.
Когато сте готови с дизайна на портфолиото, може да го публикувате и запишете като PDF файл. Можем бързо да създадем PDF портфолио, използвайки
Revolve стил, който много прилича на CoverFlow интерфейса в iTunes на Apple.


Видео, презентации и версия за сравнение


Друга нова функция в Acrobat 9 Pro
Extended е способността да конвертира най-популярните видео формати, като например QuickTime (MOV) и Windows Media Video (WMV) във Flash файлове, които могат да бъдат включени в PDF файл. Цялото съдържание на PDF файла може да бъде видяно от всеки с безплатния Adobe Reader 9, което премахва необходимостта да се използват допълнителни видео плеъри. Когато добавите видео към PDF файл, можете да изберете видео рамка, която искате да използвате при картината, виждаща се преди да започне филма, а също да коригирате настройките на функциите, като например качество и резолюция на картината, да добавяте глави и да определя какви действия да стартира видеото.
Преди можеше да публикувате PowerPoint презентации като PDF файл, но Acrobat 9 Pro
Extended сега включва Adobe Presenter, медиен инструмент, който ви позволява да създадете професионални, високо качествени презентации и ги публикува на един-единствен PDF файл, който може да тръгне на всеки свободен Adobe Reader
. Презентациите могат да включват аудио, видео и дори интерактивни тестове.
Панел в Adobe Presenter ви позволява да преглеждате слайдове един по един – като контури или миниатюри, както може да се добавят всякакви бележки. Можете също така да търсите специфично съдържание. Завършени презентации може да бъдат разпределени като самостоятелни PDF файлове или включени към PDF портфолиото.
Друга нова възможност е новата команда
Compare Documents
, която ви позволява да отворите два PDF файла, които искате да сравните и да създадете обобщен документ, в който всички различия са подчертани. Можете да сравните изображения, текст и таблици и веднага да идентифицирате разликите. Можете дори да го използвате за сравняване на документи от програми, които не поддържат други възможности за сравнение. Например, да конвертирате две версии на PowerPoint презентация към PDF и бързо да видите всички различия.


Онлайн пакет подпомага сътрудничеството


Всичките три версии на Acrobat 9 предоставят достъп до възможности за съвместна работа на живо в рамките на PDF документ – активирани чрез Acrobat.com, нов онлайн пакет на Adobe-hosted услугите. Можете, например, да използвате новата Send и Collaborate Live команди,
за да качвате документи в сайта на Acrobat и след това да поканите и други за сътрудничество. След като сътрудниците са влезли в сайта, можете да синхронизирате вижданията си, така че всяка промяна, направена на един компютър, да предизвиква същите промени и при другите в реално време. Ако един от хората се придвижва към друга страница, останалите правят същото. Ако промените мащаба в рамките на документа, същото мащабиране се показва при всеки друг.


Фигура:
Сега можете да промените режима на отделните части в рамките на 3D устройството и добавите 3D коментари, които да създадат нова визия и това да бъде проследено.


Ако искате да си сътрудничите и в последствие, например чрез обмен на източници на документи, можете да изберете команда Share My Screen навигационния панел Collaborate Live, за да започне Adobe Connect Now Web конференцията. Това ще отвори заседателната зала Connect Now на Acrobat.com и ще ви позволи да поканите други двама души да се присъединят безплатно.
Можете също така да продължите да си сътрудничите с помощта на споделени механизми за преглед от по-ранни версии на Acrobat. След като сте стартирали такова сътрудничество,
маркиращите средства могат да се използват от други само с помощта на безплатен четец. В допълнение, при изпращане на PDF файл към другите или при хостване на документи на вашия сървър за преглед, сега можете да контролирате достъпа до документите и да съхранявате тези прегледи на Acrobat.com.
Подсиления
Tracker в Acrobat 9 показва т.нар. инициатор
, чийто прегледи са били изпратени и присъединени. Инициаторът може също така да прави преглед на срокове, като няма да бъдат приемани допълнителни коментари след крайния срок.
Новият
Forms Edit режим улеснява създаването на PDF форми от съществуващи документи или хартия. След това можете да създадете поток от данни, използващи Acrobat.com и проследявайки статута. Този поток също може да използва електронна поща или вътрешен сървър. След като данните веднъж са били събрани, нова функционалност ви помага да анализирате динамично формите с данни, в това число да осъществявате търсене, сортиране и филтриране. След това можете да запишете данните (например в XML файл), така че да може да се използват и в други приложения, като Excel или Access. Можете да използвате Tracker,
за да изпратите напомняния на получатели чрез електронна поща, да добавите още получатели или да спрете събирането на данни.


Ново картографиране, подобрено 3D


Acrobat 9 Pro Extended предлага нови PDF картографски възможности, които позволяват на потребителите да създават, да виждат и взаимодействат с карти в PDF. Геопространствените координати остават непокътнати, така че потребителите могат да открият точните места, на базата на координатите. Новият инструмент Geospatial Location Tool отваря плаваща лента с инструменти, където можете да видите координатите по дължина и ширина като премествате курсора. Можете също да кликнете с десния бутон и да маркирате места на картата, за да добавите бележка. Новият измервателен инструмент Measuring ви позволява да нарисувате линия между две точки на картата; да регистрите линейно разстояние, което се появява също и в Geospatial Distance Tool клетката
. Местоположенията и разстоянията, които добавяте може да се съхранят, като част от PDF карти.
Acrobat 3D версия 8 добавя способността за бързо конвертиране на 3D модели от многото разнообразни CAD формати и да ги вградите в PDF файлове, независимо от това дали сте имали оригинален CAD софтуер във вашата система. Процесът на превръщане в Acrobat 9 Pro
Extended остава почти същия, но сега вече има по-добър контрол на оптимизацията. Има и няколко нови или обновени файлови формата, включително CATIA V5, NX и 3ds Max
.


Фигура:
3D Reviewer приложението дава възможност да се въвеждат части от множество CAD файлове в една и съща сесия и данните се сливат в едно.


След като 3D моделът е отворен в Acrobat 9, вече можете да променяте режима на отделните части в цялото, като се има предвид, че в предишната версия промените в режима засягаха целия модел. Когато добавите размер, автоматично се създава новия изглед – с размери, видими само от тази позиция. Размерите и сега се появяват в списъка с изгледи и могат лесно да бъдат заличени или превърнати в коментари, така че да могат да се проследят. Сега вече можете да добавяте 3D коментари, които също така да създадат свой собствен изглед и могат да бъдат проследени. Новата опция „камера” ви позволява точно да позиционирате камерата, да определите местата и да регулирате екрана, също така ще можете да съхраните настройките на камерата за повторна употреба.
Acrobat 9 Pro
Extended включва също и ново 3D Reviewer приложение, което позволява да сравните различните версии на модела. Можете бързо да видите какво се е и не се е променило, да създадете гранична клетка, така че да може да се изчисли количеството на материала, необходим за производството на детайла, да се определят физичните свойства (като обем, плътност и маса) и да се съхранят данните в текстов файл, като в последствие се включат в системата за калкулиране.


Можете също така да изведете части от CAD файловете в същата 3D Reviewer сесия и да слеете данните, дори и при различия във форматите. Други инструменти на 3D Reviewer позволяват да създадат анимации с обемно изображение и да се добавят балони (с текст) към детайлите.


Други подобрения


С цел да се предпази чувствителната информация в документите, често е необходимо да се отстрани част от съдържанието, като за тази цел предишните версии на Acrobat са имали някои възможности за редакция. Използването на Acrobat 9, позволява метаданните да бъдат отстранени, за да се предотврати разкриването на историята. Новото в Acrobat 9 е възможността за търсене на няколко думи или фрази наведнъж, което е особено полезно, ако трябва да се редактира неколкократно една и съща дума или фраза. Също така нова е и възможността за търсене на образци, като осигурителни или телефонни номера.
Acrobat 9 също така поддържа 256-битов
Advanced Encryption Standard (AES) и електронен подпис, като по този начин процесът на удостоверяване се засилва. Web capture функционалността също е подобрена, включително възможността за надеждно улавяне на интернет страница, заедно с линковете, изображенията и динамичното съдържание (вкл. Flash анимации). Нова в Acrobat 9 е и възможността за конвертиране на избрана област от уеб страница, така че да можете да пропуснете части, които не желаете, например реклами.

Има много неща, които се харесват в новата версия. В допълнение, дългогодишните потребителите ще забележат значителни подобрения. Както Reader, така и Acrobat 9 са два до три пъти по-бързи, отколкото предишните версии. А Adobe намали цената на своята топ версия с 300 щатски долара в сравнение с предишната версия.
Макар че съществуват много други програми за издаване (генериране, публикуване) на PDF файлове, нищо не се доближава до Acrobat 9 Pro
Extended.