, .

CAD / CAM / CAE - софтуерни решения и технологии.

.

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Бюлетин

Анкета

Как да изглежда форума в частта, касаеща софтуера?
1. Да се раздели по категории - CAD, CAM, CAE
2. Да не се променя
3. Друго - отправете предложения

SpaceClaim 2009

SpaceClaim 2009
Автор
Al DeanАл Дийн разглежда най-новото от SpaceClaim, система, която върна Direct Modelling (прякото моделиране) на преден план, след десетилетия на анонимност.  
В света на 3D технологията за разработка на продукти изглежда, че вече има раздвижване. През последните две години именно това раздвижване на много доставчици, нови и стари, е доказателство за възраждането на интересите в тази област, която много капацитети считат за узряла и вече изчерпана от гледна точка на иновации. Ако през двадесетте години след успехът „за една нощ” на директното моделиране/пряко редактиране се е постигнало нещо, то това е, възраждането на интереса към 3D CAD.
Макар че има много причини това да се случи (напредъка в алгоритмите на твърдотелното моделиране и процесорите), тя е тласната от новия SpaceClaim. Преди две години компанията се появи от нищото и показа своето бележито SpaceClaim приложение. Много вече е казано за този продукт, който вместо да разчита на конструкторската история, добавя интелект към модела, независимо от източника. Няма да се съсредоточавам върху това какво ново е излязло през 2009, а бих искал да разгледам системата като цяло и това как се позиционира в „пренаселения” сектор на проектирането.
След шумните две години, нещата най-сетне започнаха да се подреждат от гледна точка на това как SpaceClaim е позициониран. Това не са изтъква като конкурентно предимство пред основните системи за разработване на продукти, а по-скоро като нещо по-различно, продукт, който прави неща, които други системи с типична история не могат.
SpaceClaim не разчита на задвижвана от чертеж, функционално-базирана история, а позволява на потребителите да мислят много по-ясно в 3D измерения. Скицирате проста форма, изтегляте я в 3D, а след това променяте геометрията директно, вместо да скицирате първо в 2D.


Съществуват известен брой инструменти, които позволяват на потребителите да направят доста драматични промени на формата на 3D модела, както и да редактира директно в 3D или чрез използване на временен разрез на модела. Вместо всички способи при 3D операциите, потребителят има няколко основи, които се използват при осем от всеки десет - Pull and Move. Pull направо ще раздвижи геометрията, точките, ръбовете, линиите и функциите, също така ще поддържа тангентността и още други "заключени" връзки, когато е необходимо. Move основно променя обектите. Макар че това е интересно и в сравнение с някои системи, невероятно лесно, превъзходството на SpaceClaim се проявява, когато става дума за редактиране на геометрия, създадена в друга система.


Данни за транслиране


Системата разполага с набор от транслатори, които покриват на практика всяка система на пазара. В рамките на основното нивото поддържа ACIS, STEP, IGES, Rhinoceros, CGR (на CATIA), DWG, DXF, STL, OBJ, XAML, VRML и 3D PDF (за който трябва да имате Acrobat 9 Pro Extended). Има някои допълнителни транслационни модула, един от които добавя Pro/ENGINEER, Inventor, Catia V4 и VDA, друг за SolidWorks, NX и Parasolid, друг за JT и накрая още един за CATIA V5. Системата също така може да четете в главните ECAD файлови формати и да използва данните за изграждане на 3D модел на PCB, както от PDF, така и от EMN файлове (това не е включено в SpaceClaim Style - повече за това по-късно).

 

Крепежна геометрия


В наши дни повечето системи са в състояние да изградят доста солидна геометрия. Излезлият през 2009 SpaceClaim има нов набор от средства, събрани в рамките на ‘Prepare’ частта, която е специално за работа с геометрии. Той е първият, който определя общите проблеми на твърдотелната геометрия: кухини, липсващи части, разделяне на ръбове и заострянето им. Системата акцентира на проблемните зони и подпомага потребителя чрез тях да създаде валиден модел. Напредъкът се маркира с цвят и типа на промяната се визуализира на дисплей, както и на икона, фигурираща в структурния панел. Най-малките проблеми, може да бъдат определен с този инструмент, но ако са на лице по-големи различия, които изискват сложен ръчен труд, тогава всички по-усъвършенствани инструменти за сливане, затваряне на тангентата, запълване на отвори също са на разположение.


Подготовка на поток от данни


Другата цел на раздела ‘Prepare’ е да се осигурят средства, с които да се подготвят моделите за определената цел и това е нещо, за което SpaceClaim е изключително подходящ. Двата примера, които ми идват на ум са CAM и FEA (Finite Element Analysis). FEA, например, изисква процес, наречен абстракция, който отчита всички външни детайли, за да даде много по-ефективен модел. Това означава, разкомплектоване на елементите, ограничени възможности и отвори. SpaceClaim притежава специфични инструменти, за да премахне ръбовете, закръгленията и да се намеси. Има също така и ръчни инструменти, за да навлезеш в работата при по-проблемни области. Хубавото е, че средствата са лесни за употреба и не се разчита на в много случаи мистериозния език на 3D CAD. Искате да запълните отвор? Кликнете върху „запълни”. Не е необходимо потребителят да се решава как да стане това; системата взема всички решения.

 

Твърдотелно моделиране


Какво да кажем за работата на твърдотелното ядро? Какво всъщност може да прави системата? Кога можем да преместим отделна характеристика слабо или да добавим или отнемем материал, като за това е достатъчно просто да дръпнем /pull/или преместим /move/ някои операции? Въпреки това, когато нещата станат по-сложни, има и различни инструменти, които заместват ръчната обработка, като например промяна в геометрия от нулата или добавяне на нови функции. Съществуват също и набор от инструменти за скициране, които дават възможност на потребителите да направят доста драматични промени в 3D модела и да го обработят в различни форми. Това е може би една от най-добрите функции на SpaceClaim.
При сегашния икономически натиск, „най-мъдрите” организации търсят начини да променят начина, по който са направени продуктите и как те могат да извлекат повече от своите продукти. Един от начините да направите това е да се проектират наново съществуващите продукти, като се подберат нови материали. Например, когато един път е използвана алуминиева отливка, тя вече да се замени с пластмасова. Това е нещо, което би се развило бързо в медицинския сектор, в частност, или във всяка друга област, която разчита на скъпи продукти, които трудно се намират. SpaceClaim е идеален за
този тип пре-проектиране
. Повечето продукти се повтарят, вместо да бъдат изградени отново и се използват инструменти за пряко редактиране на продукта, като по този начин предназначеното за един производствен процес може лесно да бъде адаптирано към друг, като същевременно се гарантира, че формата и функционалните изисквания са спазени. Причината това да е толкова лесно е, премахване на необходимостта за редактиране на дървото на историята. Потребителят може незабавно да се гмурне и да изтегля и редактира геометрията.


SpaceClaim продукти


Съществуват две версии на софтуера: SpaceClaim Engineer - който е версия „пееща и танцуваща всичко” и SpaceClaim Style - който предлага всички инструменти за 3D моделиране без ECAD, механична обработка, листов материал и инструменти за почистване. Има и още няколко налични продуктови групи, като връзките с Rhino или HyperShot.

 

Заключение


Не съм подготвил огромни колони, в които да опиша всичко, което SpaceClaim покрива като възможности и как го прави, но това, което трябва да усетите тук е гъвкавостта, която този продукт предлага.
Има сериозни яростни дебати за това как новосъздадените инструменти за директно редактиране застават против традиционните параметрични и базирани на историята системи. Въпреки това, по мое мнение, това изглежда почти излишно. Факт е, че различните подходи са подходящи за различен тип дейности и проекти, като същевременно за някои организации може дори да е подходяща комбинация от двете. Добрата новина е, че SpaceClaim е достъпна, така че лесно може да бъде използвана паралелно с други системи.
Проведох разговори с някои потребители, които са си купили SpaceClaim през последните няколко години и ако има нещо, което ги свързва, то е просто фактът, че всички заявяват колко лесен е той за употреба и им позволява да получат своите идеи в цифров формат за много кратък срок. Това, което SpaceClaim може да направи е да осигури набор от инструменти, които биха помогнали на потребителите да се справят с някои по-заплетени ситуации.
Това е впечатляваща системата, и сега в четвъртото й издание се решават някои от ранните проблеми. Базирайки се на това, може да заключим, че тя има всички предпоставки, за да намери добра ниша на 3D инструменталния пазар.