, .

CAD / CAM / CAE - софтуерни решения и технологии.

.

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Бюлетин

Анкета

Как да изглежда форума в частта, касаеща софтуера?
1. Да се раздели по категории - CAD, CAM, CAE
2. Да не се променя
3. Друго - отправете предложения

Брой 4

 

Уважаеми читатели,

 

 

Пред Вас е брой 4 на единственото в България специализирано списание за CAD/CAM/CAE/PLM софтуерни решения и машиностроене „CAD ДАЙДЖЕСТ”. Това е първият изцяло електронен брой на списанието. Така то ще бъде много по-достъпно и практически безплатно за Вас. Акцентът върху онлайн изданието ще позволи да бъдем по-добре фокусирани върху тематиката, върху съдържанието и изобщо върху качеството на предлагания брой. Това ще ни даде възможност да преминем от двумесечно печатно издание към ежемесечно електронно списание, ще ни позволи да доставяме веднага новините до Вас. Трансформираме се в „зелено” издателство с ясната идея да подобряваме качеството и да представяме на вашето внимание един наистина полезен и стойностен продукт. Радваме се, че сайтът доби една впечатляваща и растяща посещаемост, което означава че има причина да ни има! Ще продължим да внасяме промени по него, както и да го развиваме, така че той да става все по полезен, удобен за ползване и по-качествен. Искаме да ни извините, за това, че поради различни причини, все още допускаме грешки, имаме неточности в превода, не винаги успяваме да спазим с точност срока за поредния брой...

Към сайта има изграден форум, който хронологически е предшестващ. Форумът също са радва на сериозна посещаемост и както и сайта, остава отворен за промени и оптимизации. В него вече има отделна секция посветена на списание „CAD ДАЙДЖЕСТ”. Изградили сме и допълнителен блог: www.blog.cadcamcae.bg в който ще поместваме всичко оново, което по различни причини не успява да намери място на електронните страници на списанието. Блогът е отворен за дискусии. Пишете ни, давайте идеи какво и как да публикуваме било в сайта, било в блога, изпращайте материали, вземете участие. Всеки публикуван материал в списанието ще бъде хоноруван до 20-то число на текущия месец!

Вече имаме присъствие и в http://twitter.com с псевдоним cadcamcae. Това е зона за бързиte контакти по-между ни.

В сайта сме поместили и две връзки, които предлагат свободно сваляне на тримерни модели, нещо, което считаме, че е съществена полза за всички работещи с CAD пакети. Ако Вие разполагате с полезни линкове, то моля – споделете ги във форума, блога, twitter или ни пишете: office@cadcamcae.bg .

 Ако искате да получите някой или всичките печатни броеве излезли до сега, а те са три – то ни пишете. Ще Ви ги изпратим безплатно.

А тук ще си позволя да цитирам няколко реда от уводния материал на брой 3, защото смятам, че те са от особена важност: „Българската слаба икономика се оказа тотално неподготвена за подобен момент, който искрено се надявам да не се окаже и съдбоносен за нея! Липсва държавна политика по въпроса. Липсва и инициативност от страна на банките, които да кредитират индустрията. Липсата на добри мениджъри в някои фирми, способни да намерят пазар за реализация на продукцията в такъв критичен момент, практически довежда до невъзможността за понататъшната работа. Но процесът има домино ефект и е от глобален мащаб, и то в наистина епохални размери. ............... но основният въпрос е: какво правим ние тук за справянето с всичко това? В предвид всичко това смятаме, че момента трябва да се разглежда двуяко: от една страна като тест за търговско-маркетинговите отдели и от друга за оптимизация на вътрешнофирмените процеси, защото в общия случай сега има повече освободени човешки и времеви ресурси. А кризата – тя ще отмине и компаниите трябва да са готови за това. И да оцелеят. Ако една индустриална компания иска да увеличи печалбата си, то тя трябва да инвестира в CAD/CAM и/или в PLM софтуерно решение. В брой 3 бяха застъпени две статии в рубриката „Мениджъри и PLM”, които дават отговори на едни въпроси, които са от изключителна важност, особено сега, за всички фирми, които искат да изградят ясна визия за своето бъдеще, които искат да имат бъдеще.” В най-общи линии това е положението, но у нас като че ли и самият бизнес климат има по-различен отенък. Много често нещата се преценяват „на парче” и не се взема в предвид развитието в един малко по-дълъг етап. Буди учудване факта, че продължава да бъде голям броят на компаниите, които не използват никакъв CAD софтуер, или на тези, които се осланят на много стар и неподдържан такъв. Много по-лесно се дават средства за машини и оборудване от колкото за програмни продукти и решения, силно подценявайки ролята на софтуера...На много места се счита, че той е маловажен фактор за производството или развитието на фирмата и обикновено е последното нещо, за което биха са замислили...В никакъв случай думите ми не трябва да се приемат като критика. Икономическото положение е незавидно, но съм на мнение, че момента трябва да се използва максимално рационално и да се опита да се извлече някаква полза от него.

Редакцията стана представител на софтуера за обмен на 3D данни eDrawings Professionals, който вече се превръща в стандарт при работата с различни CAD пакети. Повече информация можете да намерите в сайта www.cadcamcae.bg .

Също така представляваме английската компания NCG CAM, чието софтуерно изцяло Windows ориентирано решение със същото име покрива всичко, което се отнася до NC програмирането на фрези, в т.ч. до пълни 5-осни фрезови обработки, високоскоростно фрезоване и т.н. Повече можете да научите в сайта www.cadcamcae.bg .

 

 

Тук е мястото на всички, които работят с различни и конкурентни продукти, но обединени от „CAD ДАЙДЖЕСТ”.

 

И така Уважаеми читатели – добре дошли в света на „CAD ДАЙДЖЕСТ”!

инж. Виктор Митов

Главен редактор  

CAD

SpaceClaim 2009 Hyper move 1.0 Да изучиш триковете на Acrobat eDrawings Professional

CAM

Програмиране на швейцарски тип обработващ стругови център с CNC FANUC serie 18i Нов CAM разработчик - NCG CAM.

CAE

Аналитичната визуализация разкрива повече детайли Термични симулационни анализи за конструирането на асансьор

Мениджъри & PLM

Управление на CAD системите – CAD Мениджъра Как МСП спестяват време и пари чрез намаляване на физическите прототипи посредст

Машини и технологии

ИНСТРУМЕНТАЛНА МЕТРОЛОГИЯ 3D РЕАЛИЗАЦИЯ

Бързо прототипиране

3D принтери

История

История на CAD софтуера - част 2.

Хардуер

Как да намалим консумацията на електроенергия в компютърните системи?

Технически преглед.

С УМЕНИЕ, А Н Е С ЧИСЛА Да изобретим метод за изобретяване.
 

Обяви