, .

CAD / CAM / CAE - софтуерни решения и технологии.

.

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Бюлетин

Анкета

Как да изглежда форума в частта, касаеща софтуера?
1. Да се раздели по категории - CAD, CAM, CAE
2. Да не се променя
3. Друго - отправете предложения

Широко-форматни скенери

Широко-форматни скенери

Днес тези необходими документни устройства са по-широки, по-бързи, по-лесни за работа и експлоатация и по-евтини

 


Bowe Bell+Howell Infinity WF 36.

За такива високо компютъризирани професии като различните инженерни насоки, остава далеч назад в миналото ерата на хартиения носител. Тя бе проблемна от гледна точка на огромния обем, който се оформяше, от възможността за бързото намиране на точната информация, от възможността за внасянето на промени. Ето тук идват на помощ широко-форматните скенери със своите натрупани през годините удобства за работа и ниски цени.

До сега устройствата charge-coupled device (CCD) бяха предпочитания избор за скенерна технология за широко-форматно сканиране. По-евтините и обикновено с по-ниска резолюция алтернативи като cameras contact image sensors (CIS—произнася се „СИС”) претърпяха значителна еволюция през последните години – според производителите  на скенери, и сега станаха обикновено предпочитания избор от инженерите.

Повечето хора не желаят по-висока резолюция и по-високо качество на изображенията давани от CCD, и поради това избирайки CIS, те спестяват понякога значителни средства, освен, ако нямат много сложни за обработване снимки, които се нуждаят от високо качество. Вие вероятно ще се задоволите с монохромен или сив скенер

Scanning Spec Sheets
Размера, резолюцията, скоростта и цената са променливите, които са в основата за определяне на избора на скенер.

Широко-форматните скенери обикновено са с ширина 36-, 42-, 48-инча., но има и някои по-широки - 52 инчови, че и повече. Също така е важно да знаете и дебелината и ширината на настоящите ви и бъдещи документи, чертежи, за да можете да подберете най-подходящия за вас скенер.

Оптичната резолюция и реалното измерване на яркостта са от съществено значение за един скенер. Нормата е 600 точки на инч (dpi). Някои доставчици изискват и по-високи показатели, които се интерполират със софтуера.


Colortrac SmartLF Gx+.

“Ако можете да сканирате при 600 точки цветно, то вероятно файла няма да бъде с качеството нужно за добър запис на  DVD.” казва Holland . Ако сканирате  на 300 dpi, но използвате по-висока интерполация (към по-висока резолюция), тогава процеса ще бъде значително по-бърз, полученият файл ще бъде с по-добро качество и вероятно разликите между двата начина на работа като качество на готовото сканирано изображение ще бъдат видими.

Няма установени стандарти за скорост на работа или броя на сканираните листове например. Това, което трябва да разгледате внимателно са инчовете за секунда (ips) на фигурите, за да определите скоростта на работа, която максимално да се доближава до потребностите ви. Големи цветни документи с наситени изображения изискват много повече време за обработка, отколкото по-малките. Ето един въпрос, който можете да зададете на доставчика: Колко от скоростта на работа зависи от самия скенер и колко от компютъра? Защото това, че процеса на сканиране при самия скенер е завършил, съвсем не означава, че вие сте готови за работа с PC-то, а просто значи, че докато вашия компютър обработва данните от скенера, последният е готов за нова задача. Пробвайте да направите тестове на различните марки и модели, за да проверите за себе си бързодействието им.

Цената на по-евтините варианти (по-малка ширина; монохромни) се движи през последните години все на долу и сега се е установила в порядъка на $7 000, докато скенерите в по-високия ценови диапазон (цветни; широко-форматни) гравитират към суми от типа на близо $30,000.

Мрежовата свързаност разбира се е важна за бързото споделяне на информация. Повечето от тези устройства вече са снабдени с USB порт, който не само прави връзката към принтерите, но допуска и повече колеги да споделят скенера посредством преносимо USB записващо устройство (едновременна работа).  

Повечето налични на пазара скенери са тип „зелени” със спечелени EnergyStar и RoHS сертификати за тяхната ниска консумация на електрически ток и елиминирането на рисковите за здравето на човека материали от техния производствен процес.


Oce CS4300.

BÖWE BELL+HOWELL
Да продължим към широко-форматните скенери с размери 36-, 42- и 48-инча Infinity WF, BÖWE BELL+HOWELL, които предлагат скорост, качество на сканираните изображения и леснота на работа. От 400 dpi за 36-инчов модел – ще сканира монохромно документ за 12.6 ips и цветно за 2.5 ips.

Започвайки от около $15 000 цена Infinity WF предлага SharpShooter 600-dpi CCD с камера снабдена с бяла LEDs която прави мигновено. Освен това този скенер има и автоматично разпознаване на ширината на обработвания документ и се наглася съобразно това. Така не е нужно да казвате на апаратурата с колко широк чертеж ще работите.

COLORTRAC
Създавайки SmartLF Cx серията CIS и Gx серията CCD от скенери, Colortrac— скоро представи и върха в този сегмент, а  именно 56-инчов модел - SmartLF Gx+ 56.

Нови модели, появили се от началото на тази година са: Ci40, 40-инча. И 600 dpi CIS. С тегло под 50 фунта (1 фунт = 0.453 кг) моделът Ci40 е вероятно най-лекият широко-форматен скенер в света. Може да бъде пренасян само от един човек, което го прави практически мобилен. Имайки съответния път на обработвания документ, Ci40 връща листа в посоката, в която той е бил поставен, така че вие можете да поставите този уред и непосредствено до стената. С цени започващи от $6 195 за 10 ips за монохромна работа и от $7 995 за цветния аналог с впечатляващите 3.33 ips вие имате един отличен помощник на разумна цена.

Colortrac беше планувал да представи през април модела SmartLF Gx+, специално предвиден за инженерите, с 1200-dpi, LED-базиран CCD модел за цени от $9 995 до $13 295. За допълнителна екстра би било възможно и сканирането на листове с дебелина от  0.8 инча (1 инч = 2.54 cm).
CONTEX
Компанията представи своята новост: CIS модел, 44-инчов от SD4400 серията. Общо 4 модела, като всички от тази серия са с 1200 dpi и 24-битов цветен или монохромен режим на работа със скорост до 10 ips. Има опции за добавяне на специализиран софтуер Nextimage, сканирай и изпрати по електронната поща, допълнителен драйвер TWAIN и т.н.

Едно от предимствата на CCD технологията е нейната високо битова дълбочина. Добавяйки към това и CCD камера и лещи с голяма фокална дължина, то добиваме представа за мощта и. “Защото имаме идеална фокална дължина, то целия стремеж е към подобряването на фокуса.” казва Bennett, в т.ч. и нагънати документи от типа на географски карти или дебели и намачкани хартии.

CIS скенерите също така имат по-леки лещи и по-бързо влизат в режим на готовност за работа, LED диоди с невероятна яркост и доста възможности. Заключителни слова:  CCD са предназначени за графично-интензивни задачи като изкуството, рекламата и т.н.

Във високия клас предлагат модели с CCD технология от HD серията на цени започващи от $27 900 за 54-инчов HD5450.

Graphtec
Graphtec America продава 4 модела скенери, като всички използват CIS технологията. Има 3 серии 42-инчови машини с 600 dpi оптична резолюция и скорост от порядъка на  9 ips (за монохромна работа) и 3 ips (за цветна работа) при 400 dpi. Това са серийте IS210 с CS510 – пълноцветен широко-форматен скенер, и CS610 24-битов пълноцветен широко-форматен скенер, който може да сканира и твърди оригинали с дебелина до  0.8 инча.

Компанията също така предлага и CSX300-09HD 24-битов цветен Face-Up скенер, който сканира документи с ширина до 36 инча. Той има 600 dpi оптична резолюция, но скоростта му на работа е 7 ips (монохромно) и 2 ips (цветно) при 400 dpi.

Océ
В средата на 2008 година, Océ представи няколко нови цветни скенера специално предназначени за инженерите. Several. CCD базиран CS4300 се предлага в следните размери:  36-, 43 и 54-инча, и резолюция 600 dpi, докато модела CS4236 при 36-инча с  CIS технологията сканира с впечатляващите 1200 dpi.

CS4236 и CS4300 се предлагат комплектовани с  Océ’s Copy Easy софтуер, който ви позволява да сканирате към файл или принтер, предлагащ ротиране на обекта.

Xerox
Xerox има два широко-форматни скенера с максимална работна ширина на обработваните копия до 42 инча.  Имат променлива скорост на работа, възможност за едновременна работа, както и възможности за печат и при това по габарити може би са най-компактни от всички в този сегмент.

Скоростта им на сканиране варира от 2 ips до 4 ips, с реална оптическа резолюция от 400 dpi, а дебелината на документите не бива да надвишава 0.5 инча.