, .

CAD / CAM / CAE - софтуерни решения и технологии.

.

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Бюлетин

Анкета

Как да изглежда форума в частта, касаеща софтуера?
1. Да се раздели по категории - CAD, CAM, CAE
2. Да не се променя
3. Друго - отправете предложения

HP Elitbook 8530W

HP EliteBook 8530W - преносима работна станция, съчетаваща ум и красота


Новата 8530
w преносима работна станция от HP доказва себе си като лидер по отношение на цена/изпълнение при Windows XP и Vista.
| Публикувано на 2 март 2009 г.


 

 


HP EliteBook 8530w е елегантен правоприемник на HP Compaq 8510w, използващ предимствата на HP DuraCase, като устойчивите на надраскване алуминиеви външни части са свързани с шасита от магнезиева сплав.
HP е дългогодишен лидер в тази област. Работните станции - настолни и преносими, предлагани от компанията винаги са били превъзходни. Тази информация се базира на прегледа, който направи DE  на почти всички системи в двете HP настолни и преносими работни линии.

HP EliteBook 8530w е елегантен правоприемник на HP Compaq 8510w, „по-малката сестра” на 8710w, който разгледахме само преди няколко месеца (вж. DE октомври 2008). За тези, които търсят 17-инчов лаптоп, HP и сега предлага на EliteBook 8730w, което смятаме, че ще се преразгледа в близко бъдеще.
За новата линия EliteBook, HP избягва изцяло сивата схема на своите маркови преносими работни станции Compaq за новите HP DuraCase, устойчивите на надраскване алуминиеви външни части са свързани с шасита от магнезиева сплав. Това дава на новите ноутбуци по-изваяна форма, но полирания алуминий е по-трудно да се поддържа чист - отпечатъците са доста забележими,
а и в системата липсват иконите в горната част, като са останали старите идентификации в долния край. Винаги съм изтъквал пред HP това просто, но ефективно обозначаване, но според представителя на HP, с когото говорихме, иконите са били отстранени от новия модел, защото контрастът между полирания алуминий и матовото черно покритие, би изисквал две отделни silk-screening обработки. Вместо това иконите са отпечатани към всеки порт, но са толкова малки, че повечето потребители по-лесно биха идентифицирали всеки порт по формата му.
Новият стил придава на 8530
w
изчистеност на линиите, което го прави да изглежда по-малък, независимо от факта, че е почти със същите размери, както предшествениците си: 14,0 инча х 10,4 инча х 1,1 инча и 6,3 кг. заедно с AC адаптера. Той се захранва от 2.53GHz Intel Core 2 Duo T9400 процесор с 6MB на L2 cache, поддържан от преносим Intel PM45 Express Chipset. Останалите CPU опции варират от 2.26GHz Core 2 Duo P8400 с 3.06GHz Intel Core 2 Duo Extreme X9100 до 2.53GHz Intel Quad Extreme QX9300.
След повдигането на алуминиевия капак се разкрива 86
-бутонна клавиатура в пълен размер върху вдадена, матирана, черна основа. Чувствителните при докосване контроли, подобни на тези на 8510w и 8710w са разположени в ивица на алуминиевия панел над клавиатурата, докато тъчпада с обозначена област за скролиране и три бутона на мишката е съсредоточен в областта за облягане на дланите. Има също и черен насочващ стик над бутона „В” на клавиатурата, който се допълва от три копчета непосредствено под ИНТЕРВАЛ, както и сензор за пръстови отпечатъци в долния десен ъгъл на областта за облягане на дланите.


 

Светлинни индикатори за безжична връзка, мощност, батерия и работата на твърдия диск са разположени на предната лява част на кутията, където ще намерите също и система от високоговорители, захранвани от 24-битов high-definition аудио чипсет. Чувствителните при докосване контроли над клавиатурата позволяват да се регулира силата на звука или да се изключат високоговорителите, както и да се превключва на безжични функции, това осигурява HP Info Center диалога (което позволява бърз достъп до онлайн документи).

EliteBook 8530w се предлага с два различни 15,4-инчови дисплея, защитени от отблясъци, 1680x1050 резолюция XSXGA + и красив 1920x1200 WUXGA дисплей, включени в системата. Светлинен сензор може автоматично да коригира LCD фона за оптимална видимост при различни светлинни условия. HP също така предлага възможност за избор между ATI Mobility FireGL V5700 графичен ускорител с 256MB RAM или NVIDIA Quadro FX 770M с 512MB за графичната памет, включени в модела, който разглеждаме. И двете поддържат външни монитори с резолюция до 2048x1536 след свързване към VGA порта на системата, HD дисплеи до 1920x1080, свързани с HDMI порта, както и 1920x1200 за единична връзка с DVI мониторите или 2560x1600 за двойна връзка с DVI мониторите, свързани към DVI порта в HP станцията. Въпреки промените в този случай, EliteBook използва същата станция за скачване, както по-ранните преносими работни станции от сериите HP Compaq.
HP също така предлага множество опции на твърдия диск, включително дискове с 5400rpm с капацитет от 120GB до 250GB и дискове 7200rpm с капацитет от 160GB до 320GB. Нашият модел е с 160GB 7200rpm Toshiba SMART SATA II хард диск с 16MB буфер. Опциите на оптичния диск варират от стандартно DVD-ROM устройството до Blu-RayR/RE DVD + /-RW SuperMulti за двойно управление, включени в системата.

 


След завършване на тестовете с Vista, заменихме твърдите дискове (за по-малко от една минута) и повторихме нашите тестове, използвайки XP, като това беше най-широкия бенчмаркинг тест.

 

Нови допълнения


Новото в EliteBook линията е малкият LED, позициониран над дисплея. При натискане на един бутон светодиода LED осветява клавиатурата; при повторно натискане LED се изключва. Системата се допълва от незадължителна 2Mp уеб камера с предварително инсталиран софтуер, която прави снимки или видеозаписи. Уеб камерата също може да се използва със софтуер за бързи съобщения.
В допълнение, HP включват HP Presto Biz-Card софтуер, който трансформира визитки в използваема база данни с информация за контакти. Въпреки, че този софтуер може да работи и директно с NewSoft  при използване на собствени визитки или такива на трети лица, специалната HP версия е предназначена за работа и с EliteBook. Малкият слот отпред на компютъра побира визитка. След притваряне на капака до около 30 градуса, се ръководите от звукови сигнали. Подбирайки правилен ъгъл, софтуерът автоматично снема изображението от визитката, обработва го, като използва оптически четец на символи (OCR), и данните отиват в съответните полета. Той върши добра работа с повечето хоризонтални визитки, които сме пробвали, но често се разстройва от вертикални. Разбира се, можете да редактирате данните, ако при обработката с OCR не се е получил правилен трансфер на данни и след това да ги експортирате и използвате при управление на контактите. Смятам обаче, че това е по-непрактично, отколкото просто да се записва информация в PIM софтуера.
Разширените портове на 8530
w са подредени по същия начин, както в предишните модели. От дясната страна са разположени слушалки и изводи за микрофон, двойка USB портове, място за оптично устройство, извод за модем и слот за security кабел. Оптичният диск може да се замени за втори твърд диск. От лявата страна има слот и четец за media карти, който обработва Smart Card (SC), мултимедийни карти (MMC), Secure Digital (SD), Memory Stick Duo (MS Duo), Memory Stick (MS), Memory Stick Pro (MSpro) и xD-Picture Card формати. Има също и порт за свързване към IEEE 1394 или 1394a устройства като камкордери,  еSATA порт за външни устройства, HDMI порт за външни видео/аудио устройства, като HD телевизии, на RJ-45 мрежови порт, както и два допълнителни USB порта. В задната част има само конектор за мощност и външен VGA порт. На дъното има възможност за достъп до батерията, скачване на порт конектора, функционалния конектор на батерията, слота за визитки, както и вътрешните компоненти, като например твърдия диск и модулите за паметта.
В EliteBook също така приема мобилни широколентови безжични карти ($ 125) с услугите, предоставяни от AT & T и Verizon. Системата има стандартна 8-клетъчна (73 Whr) литиево-йонна батерия, която я захранваше за 3 часа и 21 минути по време на нашия тест. Интересното е, че батерията издържа само 3 часа при работа с Vista. HP също така предлага батерия с висок капацитет, заместваща стандартната, както и 12-клетъчна батерия със свръх-капацитет и клиновидна форма, която се прикрепя към дъното на системата и да удължава общия живот на батерията до 9 часа.

 


HP EliteBook 8530
w
Цена: $ 2 229 (базова цена)
Размер: 14,0 инча х 10,4 инча х 1,1 инча (WxDxH)

Ноутбук
Тегло: 6.3 кг плюс захранването (в зависимост от конфигурацията)
Процесор: 2.53GHz Intel Core 2 Duo (T9400) w/6MB L2 cache
Памет: 4GB 800MHz DDR2 SDRAM (8GB максимум)
Графика: NVIDIA Quadro FX 770M
w/512MB памет
LCD: 15,4 инча WUXGA + 1920x1200
Твърд диск: 160GB, 7200rpm Toshiba
2,5-инчов SMART SATA II W / 16MB буфер
Флопи: няма
Оптика: Blu-Ray R / RE DVD + /-RW SuperMulti DL
Аудио: микрофон и изводи за слушалки, вграден микрофон и говорители
Мрежа: интегрирана Intel Gigabit Ethernet (10/100/1000 NIC); Intel 802.11a/b/g DRAFT-N безжична LAN; незадължителен интегриран Bluetooth 2.0; незадължителен Mobile Broadband (AT&T or Verizon)
Модем: 56K V.92 модем
Други: четири USB 2.0, един мини IEEE 1394a
FireWire, HDMI видео/аудио изводи, eSATA,
Media четец на карти (SC, SD, MMC, MS/Pro,
XD), един Card/54 Express слот, 15-пинова
VGA, незадължителна 2MP уеб камера
Клавиатура: интегрирана 86-бутонна клавиатура
Насочващо устройство: интегриран 3-бутонен
тъчпад и сочещ стик, четец за пръстови отпечатъци


Най-голямото бенчмарк проучване правено някога


HP преинсталира Windows Vista Business Edition, правейки я първата мобилна HP работна станция, която сме тествали с тази операционна система. Чрез Vista, тествахме първия интерфейс „full Aero”. Но от тогава Desktop Window Manager (DWM) за Vista, основната архитектура стояща зад Aero, е съществено допълнително приложение, през което трябва да минат всички графики и което може да намали ефективността на графичното представяне с до 10%. Поради тази причина, ние преминахме към Windows Classic (ефективно блокиращ DWM на Vista) и след това повторихме тестовете отново.
За да се направи още по-добро сравнение, HP ни изпратиха подменен твърдия диск с предварително инсталиран Windows XP. След завършване на нашите тестове с Vista, заменихме твърдите дискове (за по-малко от една минута) и повторихме нашите тестове, като използвахме XP, като това направи нашия бенчмарк тест по-всеобхватен от всички до сега.
Резултатите бяха доста изненадващи. Като се има предвид, че предишното изследване показва значителна разлика в производителността между Vista и XP, тези различия в голяма степен са изчезнали. Това равенство се дължи до голяма степен на производителите на видео карти, които са в състояние да оптимизират своите Vista драйвери във времето. На SPECviewperf теста, който отчита само представянето на графиката, HP EliteBook 8530
w се представи почти на равно на останалите преносими работни станции, които сме тествали напоследък, въпреки факта, че нейната графична карта (graphics card) е по-слаба, отколкото тези при другите машини.
По време на нашия SolidWorks тест с Windows XP, която беше по-скоро реален тест, EliteBook се оказа най-бързата мобилна работна станция, която сме виждали до сега. Но също така сега стана ясно, че нашите резултати от SolidWorks с Vista не са точни. Ще подновим този тест при бъдещи прегледи.
AutoCAD резултатите се оказаха точно както се очаквахме. Системата показа предимството на това да има две CPU ядра, приключи предоставянето за половината от времето на системата с едно-ядрен процесор и два пъти по-дълго от този, оборудван с четири-ядрен процесор. Предоставянето отне малко по-дълго време, като се използва Auto-CAD с Vista, отколкото с Windows XP, но разликата е минимална.
Нашите резултати потвърждават, че действително Aero снижи резултатите, но не и колкото очаквахме. Въпреки че потребителите могат да смекчат това чрез изключване на Aero, това елиминира много от визуални аспекти на операционната система Vista, които я правят така привлекателна. Нашите таблица показва резултатите на EliteBook при трите условия на изпитване - Windows XP, Vista с Aero и Vista с DMW. Пълните резултати от бенчмаркинга в придружаващата таблица показват данните, както за XP, така и за Vista. Трябва да се има предвид също, че сме разделили резултатите от изследванията на преносими и настолни работни станции и сме посочили операционната система, която е използвана. Най-добрите и най-лошите резултати са показани отделно за тези два класа работни станции.
Може би дори по-впечатляваща от тези резултати е цената. Базова система с 2.26GHz CPU, WSXGA + дисплей, борд за ATI графика и просто DVD-ROM устройство ще струва само $ 1 479. Моделът, който използвахме бе оценена на около $ 2822, което прави HP EliteBook 8530
w
най-достъпната преносима работна станция, която сме тествали и новият лидер по отношение на цена/представяне.
HP осигурява на EliteBook 8530
w ограничена три годишна гаранция за резервни части и труд и предлага по-широко покритие на гаранцията, включително за широк диапазон от случайни повреди, кражба/загуба, както и за защита на данните, срещу допълнително заплащане. Купувачите могат да избират между 32- и 64-битовите версии на Windows Vista Business или Vista Ultimate,  до Windows XP Professional, или дори да закупите система с предварително инсталиран FreeDOS. По отношение на цените, ефективността, както и преносимостта HP EliteBook 8530w
е безспорен победител.

Повече информация:
HP

..........................................................._____________________________

   


________________________________________