, .

CAD / CAM / CAE - софтуерни решения и технологии.

.

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Бюлетин

Анкета

Как да изглежда форума в частта, касаеща софтуера?
1. Да се раздели по категории - CAD, CAM, CAE
2. Да не се променя
3. Друго - отправете предложения

Креативността в инженеринга

Креативността в инженеринга

 

Марк Флечър   

 

Преди трагичната и преждевременна смърт на рали шампиона Колин Макрей, MBE разработи съвместно с главния дизайнер на SPC Симон Кериър нова 4WD концепция   за автомобили за рали  състезания – автомобила R4 на Колин Макрей. Този автомобил беше последната версия от поредицата състезателни коли, които позволиха на автомобилните пилоти да подобрят постиженията на техните предшественици.

Симон е работил в областта на автомобилните спортове повече от 20 години и е използвал технологията Dassault Systemes V5 за разработване на световнопризнати пистови и високопроходими автомобили. В началото той е бил ангажиран от Lola и се е занимавал с проучване на ареодинамиката на автомобилите за F1 и Le Mans, като по-късно се е присъединил към екипите на F1 Team Lotus, Super Touring Cars и World Rally Car (WRC), които разработват луксозни и високопроходими автомобили за UK OEMs. През целия си професионален стаж Симон е работил за екипи на победители, като последно е работил като главен дизайнер на световните ралита през 2006 и 2007 г.

Като дизайнер, търсещ съвършенството, Симон основава своя собствена  компания за развитие на моторните спортове, наречена SPC , в която той приложи своя дизайнерски опит, инженерингови умения и страст. Компанията, чието седалище се намира в Sawtry, Cambridgeshire, Великобритания е била помомогната при развитието на своята V5 технология от Desktop Engineering - DS специалист по добавена стойност, се което се гарантира, че внедряването и последващите услуги по поддръжка отговарят на целите на SPC. Джеф Хайнс от Desktop Engineering споделя: "В момента ние работим за няколко фирми, развиващи дейност в областта на автомобилните спортове и с нашия опит сме в състояние да допринесем за постигане на високи резултати при внедряването на V5. Тъй като изпълняваме ангажименти в широк спектър от различни индустриални сектори, ние бихме могли да окажем съдействие при бъдещите им производства, като прилагаме нашите знания в областта на съвременните производствени технологии.”

В резултат на дългогодишния си опит SPC реши да развие CATIA V5 като използва по-голямата част от алтернативните системи.  Във връзка с това решение Кериър споделя: “Начините на работа, които се прилагаха в голяма част от водещите фирми, за които съм работил, бяха внедрени в цялата гама системи за проектиране. Фактът, че съм избрал да внедря CATIA V5 говори какво е отношението ми към софтуерните опции, различни от Dassault Systemes. Продуктът DS позволява повече кретивност, като същевременно е един от най-стабилните инженерингови решения. Софтуерът не принуждава конструкторите  да работят с дадено решение, а им предоставя свободата да изследват иновациите.”

"Desktop Engineering притежава значителни познания за V5 и е в състояние да съдейства в разработването на това, което към момента се определя като дизайнерска система, в една по-обширна PLM инфраструктура. Понастоящем V5 дава възможност за прехвърляне на файлове към подизпълнителите и FE специалистите в най-удобния за тях формат. Нашият собствен цех ще може да се възползва от V5,  например при NC програмирането и осигуряване на качеството, при използване на проектни данни, които да проверяват CMM резултатите."

Фирменият цех работи с въглеродни влакна, произвежда асемблирани модели и развива своите възможности за допълнителни дейности от този тип. Кериър е уверен, че разрастването на цеха ще доведе до извличане на по-голяма полза от V5 и неговата роля ще се разшири, с цел удовлетворяване на нарастващите нужди. В SPC всеки проект се явява подобрение на предходния и носи в себе си натрупания опит на дизайнерите. В крайна сметка пилотът трябва да има доверие в неговия автомобил и да открие в неговия дизайн идеите на експертите. Според Кериър: "Възможно е една кола да бъде направена и по-бързо, но в днешно време пилотите се нуждаят от по-голяма здравина или подобрени форми, за да спечелият състезанието. Catia V5 е едно голямо хранилище на подобен вид данни и наистина помага да се получи правилната кола за водача. В Catia ние можем да направим всичко онова, от което имаме нужда, за да оптимизираме дизайна, и което има отношение към разпределението на тежестта, пробега на колелетата и аеродинамиката.”

 

 

И добавя: "Първенства се печелят и губят още на етап концепция. Тази първоначална абстрактна дейност определя посоката, по която ще тръгнем в процеса на проектирането и производството, като Catia V5 се използва за постигане на концептуалните цели  и конструктивните параметри. Дори едно несъществено  увеличаване на вертикалното движение на колелото може да доведе до повишаване на контакта със земята и да доведе до по-голяма мощност, но при наличие на слаб  контрол на тяхното поведение може да застраши управлението. Благодарение на управялемостта на процесите, Catia се справя с този тип дейности, без при това да се повлияе на креативността на дизайна или да се навреди на нашите идеи. Не е така при няколко алтернативни технологии, които съм използвал и които оказват негативен ефект върху кретивността."

 

SPC работи по няколко проекта, при които задълбочените инженерингови умения са съчетани с висока креативност, с цел да се простигне печелившата формула. Компанията се разрастна и сега нейният персонал се състои от четири конструктора, като всеки един от тях разполага с технологията V5 и притежава умението да генерира максимална ефективност. Според Кериър: "От вас не се изисква да сте експерт в областта на V5, за да  използвате софтуера, тъй като той е изключително интуитивен.  В тази индустрия печеливши са новаторските идеи и ние трябва да се възползваме от нашата креативност. Catia е средство, приложимо в тази среда и не е изненадващ фактът, че през последните няколко години той се превърна в един от стандартите в промишлеността."

SPC е голяма нова компания, която се възползва от богатството на професионалния опит на най-добрите отбори и пилоти в света. Тя създава световнопризнати проекти, като използва най-съвременните дизайни за инструменти за производство, с които разполага индустрията. А със своята креативност, умения и отдаденост на работата, остава извън съменение, че бъдещите победители ше бъдат пилотите на страхотните автомобили, разработени  от SCP с технологията V5.