, .

CAD / CAM / CAE - софтуерни решения и технологии.

.

АБОНИРАЙТЕ СЕ

Бюлетин

Анкета

Как да изглежда форума в частта, касаеща софтуера?
1. Да се раздели по категории - CAD, CAM, CAE
2. Да не се променя
3. Друго - отправете предложения

Expert Moldbase Extension

Bartek Design Ltd. е специализиран в областта на проектирането и консултациите относно технически програми за управление, със седалище в Ирландия и Германия и клиентски бази по цял свят. По-голямата част от работата с Pro/ENGINEER е свързана с инструментална екипировка и автоматизацията на машинното проектиране. Когато се подписват договори на място често трябва да се актуализират и променят съществуващите инструменти и машини, за да са в съответствие с новите производствени изисквания на клиента. Преносимостта на лицензния Pro/ENGINEER софтуер е “ключът”, за да може това да се реализира.

Включени предишни клиенти: Nokia, Motorola, Alcatel, Option, Nypro Inc, Hewlett Packard, Xerox, Proctor& Gamble, Becton Dickinson, Pal, Ford Motor Company, Honda, Jaguar, Panasonic и Phillips.

Типичните процеси

Основните отрасли, обслужвани от Bartek Design Ltd. са потребителски продукти, здравеопазване, медицина и автомобилостроене. “Ние също така влагаме много усилия в сектора на телекомуникациите (мобилните телефони)”, казва Barry Lyons, Директор Маркетинг на Bartek Design Ltd. “Обикновено за телекомуникационните предприятия получаваме данни от различни източници и ги конвертираме към Pro/ENGINEER. Така оформяме ядро, кухина, разделителни линии с помощта на Pro/ENGINEER, добавяйки свиването и др., според изискванията в зависимост от материалите и конструкцията на целия инструмент около тези ядра, кухини, разделителни линии.”

Bartek Design Ltd. използват XE основата на Pro/ENGINEER с инструменталните приложения и наскоро закупиха EMX пакетът за конструиране на шприц форми (Expert Mold Extension), който се надяват да ускори процеса значително. “Аз използвам Pro/ENGINEER от пускането му през 2000 г.”, казва Lyons. “Досега съм ползвал Pro/ENGINEER за конструиране на инструменти, както и други видове софтуер, предлагани от доставчиците на възли за инструментална екипировка“. Един от тези доставчици, Hasco, предлага приложение, наречено Hasco 3D, което предоставя достъп до техния каталог с части и изтегляне на желаните части в 3D файлов формат като IGES, STEP и Pro/ENGINEER. “Това, което правя, е да изтеглям една по една час- тите, от които имам нужда и да ги въведа в конструкторската ми база по старомодния начин. Това отнема твърде много време, но се минимизират грешките от използването на тази техника”, твърди Lyons. “Обикновено компаниите, производители на инструментална екипировка не изискват всички елементи да са в 3D формат. По принцип те не изискват двумерна работа, а само ядра, кухини и спомагателни части под формата на плъзгачи и др.”

Предизвикателството

“В условията на двумерна работа, това, което инструменталните предприятия изискват са основно 2D чертежи - да, много от тези предприятия все още искат 2D чертежи”, продължава Lyons. “Причината за това е, че те обикновено само програмират координатите на отворите в машините с ЦПУ. Чертежите с толеранси отнемат най-много време при конструирането. Ако конструкторът би могъл да направи завършен 3D модел на инструменталната екипировка, то бихте имали своя инструмент проектиран за една или две седмици. Но тъй като основното изискване за подаване на данни при инструменталната екипировка са 2D чертежи, може да отнеме до един месец само за да се направят чертежите на пресформата, особено когато те трябва да бъдат оразмерени и с нанесени толеранси”.

Решението

Необходимо е допълнителното време, за да се проверят чертежите и да се произведе обекта в съответствие с тях. “EMX (Expert Moldbase Extension – модул за Pro/ENGINEER с богата библиотека за инструментална екипировка от готови елементи на водещите световни производители като Hasco, Pedroti, Futaba и мн. др.) допълнението ще помогне доста в това отношение и ще ускори тази част от процеса”, казва Lyons. “EMX трябва наистина да помогне с фините детайли на това проектиране и оптимизиране на времето, необходимо за направата на чертеж, тъй като чертежите се очаква да бъдат готови при конструирането на 3D модела“.

Резултати

Bartek Design Ltd. наскоро разработи някои форми за инструментална екипировка в Belfast, Northern Ireland. Крайният клиент е Visteon, филиал Ford Motor Company. “Те са само за много малки части за инжекционни двигатели на автомобили”, казва Lyons. “Начинът, по който са били изработени е следният: конструират се инструменти в 3D и се прехвърля пълния 3D модел, както и пълния набор от чертежи с толеранси в инструменталното производство.” “Обадихме им се след няколко седмици, за да разберем как вървят нещата и те ни казаха, че няма проблеми, и че инструментите вече са в производство,” продължава Lyons. “Ние конструирахме всичко според чертежите и посочените допуски и за щастие всичко е паснало перфектно, толкова перфектно, че инструментът е бил пуснат направо в производството.” заяви Lyons. “И това е постигнато само чрез използване на простия Pro/ENGINEER Wildfire - нещата, биха били още по-лесни с EMX приложението.”

“Преди години, когато се конструираха инструменти с популярния 2D пакет за инструментална екипировка производителите ежедневно бяха обсипвани с много запитвания или малки неясноти по чертежите”, казва Lyons. “Сега, правейки чертежи на 2D директно от 3D модела, много по-малко си взаимодействам с производителя след изчертаването и моделите се доставят. В малкото случаи, когато се обаждам, за да проверя как вървят нещата, отговорът винаги е, че всичко е наред. Често съм имал запитвания от производители на инструментална екипировка за цялостно инструментално проектиране, за производство само на инструментални чертежи, използвайки 2D софтуер.”

Бъдещето

“3D дизайнът е единственият начин за конструиране на матрици в наши дни - проектирайки чрез 3D, можете “виртуално” да сглобявате и “напасвате функционално” всички матрици или машинни части, а това би помогнало да се елиминират доста от тези пренебрегвани “монтажни” проблеми, с които производителите на инструменти винаги трябва да се съобразяват когато правят инструменти по 2D чертежи”, продължава Lyons. “С Pro/ENGINEER можете реално да симулирате отварянето и плъзгането на матрицата, така че да можете да проверите дали всички части ще се напасват добре по време на процеса на моделиране, както и функционалността на матричната база.

В матрицата няма толкова много движещи се части и функциите отваряне и затваряне при конструирането на частта с помощта на Pro/ENGINEER са цялата сложна анимация, която е необходима. Това, заедно с функцията за проверка колизиите при сглобяване, както и факта, че той вече е вграден в стандартния Pro/ENGINEER пакет е наистина бонус. По-голямата част от матричните базови компоненти се доставят от Hasco, DME или други, и вече вървят заедно със софтуерната база Expert Mould в 3D формат, където много от инженерния симулационен анализ вече е направен. И поради интелигентността и удобството дори в стандартния Pro/ENGINEER пакет вече не можех да работя без него. Чакаме с нетърпение новостите от EMX!”

Критично време

“Нужен е много силен натиск за направата на матрична форма”, казва Lyons. “Не след дълго след като сте си купили PO, фирмата, производител на инструментално оборудване започва да ви притиска за информация за детайлите, които тя може да вземе като сърца, поансони и матрици и да ги изпрати по-скоро за закаляване. Когато това е направено натиска им намалява. Компаниите, производители на инструментално оборудване винаги са притиснати от сроковете за доставка, и така те са склонни да прехвърлят този натиск върху нас - инструменалните конструктори.”

Целта

За типичният процес на матрично конструиране, Bartek Design Ltd трябва да получи 3D CAD данни от промишлените конструктори. Като не е задължително това да е чрез базовата Pro/ENGINEER платформа. “Често първо трябва да дефинираме повърхностите и другите характеристики, преди да можем да използваме данните”, казва Lyons. “Понякога получавам модели, които трябва да ремонтирам или оптимизирам по някакъв начин, преди да могат да се използват. Като цяло времето, прекарано в такива операции не е предвидено в бюджета на първоначалната калкулация. Красотата на Pro/ENGINEER е в това, че е налице изобилие от възможности за сортиране.”

“Pro/ENGINEER е дискриминационен по отношение на качеството на моделите, в много отношения това е хубаво, но ако имате модел с много лошо качество, то това може значително да ви забави”, казва Lyons. “Не е необичайно да се прекарва по седмица в коригиране на лошо импортирани модели, което още веднъж подчертава полезността на функцията Import Data Doctor – мощният инструмент на Pro/ENGINEER за импортирани обекти.

Значението на обученията

“През годините използваемостта на софтуера се е повишила - в миналото имаше падащи менюта, които днес вече са заменени от стандартния Windows тип интерфейс, който е много по-използваем и разбираем”, казва Lyons. “Макар, че Pro/ENGINEER Wildfire е много по-лесен за използване, отколкото предходните версии на Pro/ENGINEER, той все пак е много сложна част от продуктовия софтуер, така че трябва да бъде правилно подбран от гледна точка на файловата конфигурация и особено на работната етика”, казва Lyons. “Много от новите потребители понякога не оценяват някои от включените конфигурации и го третират като относително малка част от Windows office приложенията за автоматизация. Те не разбират важността на тази работна директория и основните умения, които трябва да придобият по време на обучението.

“Хората са склонни да мислят, че всичките им проблеми ще изчезнат, когато си купят 3D софтуер, но използването му се свежда до това колко обучения трябва да премине този, който ще го използва”, казва Lyons. “Повечето от обученията на Bartek Design Ltd се осигуряват Honeycomb Solutions със седалище в Дъблин. Съвсем наскоро Bartek Design Ltd се регистрира в Електронния университет на PTC.”

“Когато чухме за Електронния Университет бяхме много развълнувани”, обяснява Lyons. “Винаги е трудно да се изпращат хора за обучение в работно време. Сега можете да влезете и да се обучавате, когато пожелаете в зависимост от времето си и най-важното, съобразно своя собствен ритъм”, казва Lyons. “Много често в различни курсове за обучение може да не разберете нещо, преди да се премине към следваща тема, която, разбира се надгражда старата, все още неразбрана от вас! Това може да е катастрофално за вас в конкретния случай. С електронното обучение, разбира се, можете да повторите раздела колкото пъти желаете, докато не разберете всичко.” “Това, което също харесвам на курсовете за електронно обучение е, че можете да използвате видео учители, или да влезте директно в лекциите. Курсовете, също така, дефинират основните знания, който трябва да овладеете след всеки урок, преди да преминете към следващото ниво. Много умно!”, коментира Lyons.

Защо PTC?

Bartek Design Ltd. използва версия на Pro/ENGINEER още от 2000г. и от година на година постига повече успехи с негова помощ. “Заради успеха и опита ни с Pro/ENGINEER, въпросът за това, какво трябва да използваме за разширяване и консолидиране в бъдеще е наистина неуместен”, казва Lyons. “Ние вече сме постигнали много с покупката на EMX и очакваме с нетърпение да оптимизираме процесите в бъдеще и да направим значителни икономии на време и разходи с EMX.” “Част от нашето решение, да продължим да работим с PTC продуктите, се основава на глобалната подкрепа от страна на PTC. Освен това, се радваме и на пълна подкрепа от страна на местния PTC доставчик в лицето на Honeycomb Solutions, които винаги са готови да помагат при нужда. Без Pro/ENGINEER и подкрепата на PTC и Honeycomb Solutions, моята работа би била много по-трудна”, заключава Lyons.